СТРАВИЧНО Старицу изболо чак СТОТИНУ СТРШЉЕНОВА и то по глави и раменима, мештани шокирани, питају се откуд их толико | Жиг Инфо

СТРАВИЧНО Старицу изболо чак СТОТИНУ СТРШЉЕНОВА и то по глави и раменима, мештани шокирани, питају се откуд их толико

Старицу од око 80 година са планине Радан недавно је изболо чак стотинак стршљенова и то по глави и раменима! Она је након интервенције лекара пребачена у прокупачку болницу ради даљег лечења.

Како сазнајемо, ова бака је после брзе лекарске интервенције збринута и на лечењу је под сталнмин надзором лекара, а примила је и антишок терапију.

– Осамедесетогодишњу старицу је изболо више од стотину стршљенова и то по глави и раменима. Срећа је била само што смо брзо реаговали, јер је звала из најудаљенијег села на планини Радан – рекла је начелница Хитне службе Дома здравља Нена Вучковић и додала да је жена санитетом одвезена на даље лечење у прокупачку болницу.

Куршумлија пуна стршљенова, нико не зна зашто

Ова жена је само једна од чак 250 жртви колико је за два месеца регистровано у Куршумлији. Најезда стршљенова регистрована је на југу Србије, нарочито у Блацу, Куршумлији и Прокупљу, с тим што су алергијске рекације ове године постале учесталије него што је то био случај претходних година.

Рекорд по броју убода у једном дану била је недеља, када се Хитној служби Дома здравља Блаце шест особа јавило са алергијским реакцијама на убод стршљена!

Становници југа Србије кажу да је стршљенова увек било, као и уједа, али не у оволиком броју као сада и да су здравствене тегобе све чешће, те се и они који то раније нису чинили, сада јављају лекару.

Све више алергијских реакција

У Дому здравља у Блацу потврдили су за „Блиц“ да је све више пацијената који се јављају са алергијском реакцијом.

– Тачно је да имамо повећан број пацијената због убода стршљенова, њих је увек било, с тим што су ове године алергисјке реакције све присутније код људи. Зашто је то тако не знамо, али дешавало се да у једном дану дође и по пет-шест пацијената – кажу у блачком Дому здравља.

Пацијенти, како су нам објаснили, долазе са ниским притском, зујањем у ушима, имају и случајеве анафилактичка стања.

Гнезда праве и на кућама

– Оно што саветујемо је да се након убода пацијенти одмах јаве лекару како би утврдили да нема опасности. До сада све које смо прегледали, код њих 90 одсто решили смо амбулантно, док смо неких 10 одсто послали на даље лечење – кажу у блачком Дому здравља.

Стршљенова је све више кажу Блачани – највише убода задобили су пољопривредници, али и они у чијем су се двориштима настанили инсекти. Једина заштита је избегавати их колико је могуће, јер гнезда праве и на кући, прозору, шупљни од дрвета, једном речју налазе се свуда.

Већа влага допринела да се намноже

– Разлог су вероватно климатске пормене, ове године је влажност ваздуха већа, јача је вегетација, има више зеленила, верујем да је то разлог што их има више – објаснили су нам у општинској служби Блацу.

Иако су до сада на најјачем удару углавном били пољопривредници, неретко се догађа да се инсекти обруше и на шетаче, а то се, на пример, интензивно догађало и у самом центру Блаца.

Шта да радите ако до уједа дође?

На Клиници за хематологију Клиничког центра Ниш објашњавају да је ујед стршљена опасан ако је пацијент алергичан. Доц. др Иван Тијанић каже за „Блиц“ да је најважније јавити се лекару уколико особа зна да је алергична.

– Реакција на убод стршљена јавља се уколико је особа алергична. Алергије се јављају у облику црвенила, отока, копривњаче, а може доћи и до анафилактичког шока када је крвни притисак немерљив. Пацијент који зна да је алергичан треба одмах да се јави лекару и наравно ако примети поменуте симптоме – каже др Тијанић.

Neko prođe bez burne reakcije, drugi završe u bolnci zbog opasne alergije

Дакле, уколико сте алергични на отров стршљена или неког другог инсекта, само један убод је довољан да доведе до бурне алергијске рекације. Након свега неколико минута може наступити анафилактичка реакција са копривњачом, грчевима у трбуху, бронхоспазмом, отоком лица, јавља се отежано дисање, пад крвног притиска, кома и на крају – смртни исход.

Где се крију и стршљенови?

Иако по природи није агресиван, и углавном избегава човека, уколико се осети угроженим стршљен убада. Разлог томе је што ови инсекти праве гнезда у близини кућа, па уколико се одлучите да му уклоните гнездо ризикујете да будете изуједани.

Убод је болан због дугачке жаоке, уколико нисте алергични можете зарадити само малу отеклину, међутим ако вас нападне рој или сте алергични, онда може бити јако опасно. Због опасности од убода дезинсекцију стршљенова треба препустити стручним особама, које треба алармирати уколико приметите да у близини ваших домова постављају гнезда.

Осим у двориштима, стршљенови могу правити гнезда и по читавом насељу. Највише их има у шумовитим пределима, јер се обично крију у шупљни дрвета.

Смртоносни уједи

Недавно смо били сведоци немилих догађаја, када је мушкарца (69) из Малог Пожаревца изуједало неколико стршљенова, након чега је преминуо. Од убода стршљена преминуо је и Владан Марковић (43), одборник из Ужица, као и Ненад Станковић (47) након што га је напао рој стршљенова док је обарао стабло у шуми.

Ивана Анђелковић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо