ДЕЦА МИГРАНТИ ОД ОВЕ ЈЕСЕНИ И У ПРЕДШКОЛСКОМ: Систематски прегледи малишана у току | Жиг Инфо

ДЕЦА МИГРАНТИ ОД ОВЕ ЈЕСЕНИ И У ПРЕДШКОЛСКОМ: Систематски прегледи малишана у току

Деца узраста од пет и по до шест и по година која бораве у прихватним центрима за мигранте у Србији, од ове школске године први пут учествују у обавезном припремном предшколском програму, саопштено је данас из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Ове године у програму је 38, од укупно 333 деце која су већ распоређена у основне школе. Систематски прегледи будућих предшколаца из мигрантских центара су у току у домовима здравља, а реализују се у сарадњи са Министарсвом здравља.

Министарство просвете прошле школске године омогућило је да сва деца основношколског узраста, која су била у прихватним центрима за мигранте, похађају наставу.

Донето је Стручно упутство за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања, којим је прописано да школа мора да припреми и реализује План подршке деци мигрантима. Како је наведено, школе су у обавези да припреме програм адаптације и превладавања стреса, као и програм убрзаног учења српског језика на допунским часовима, а тај приступ показао се веома ефикасним и омогућио да сва деца проговоре српски језик.

Обавеза наставника је да планирају и прилагодјавање распореда похадјања наставе, дидактичког материјала, као и метода и начина рада.

У образовни систем Србије сукцесивно је било укључено око 1.000 деце, а наставници су прошли обуке које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализовало у 2017/18. години у сарадњи са Уницефом и невладиним сектором.

Од октобра ове године Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставиће са подршком школама организовањем нових обука и подршком школама које су одговориле на јавни позив за добијање гранта из средстава МАДАД 2 пројекта како би унапредили рад са децом/ученицима у тој области.

Курир.рс/Бета

Коментари

Коментари


Препоручујемо