ЛОМЉЕЊЕ БОЖИЋНЕ ЧЕСНИЦЕ У ГРОЦКОЈ Ово НИКАКО да науче (ФОТО) | Жиг Инфо

ЛОМЉЕЊЕ БОЖИЋНЕ ЧЕСНИЦЕ У ГРОЦКОЈ Ово НИКАКО да науче (ФОТО)

Божић је јуче обележен и у општини Гроцка, у чијој је организацији на платоу испред скупштине општине одржано ломљење чеснице са почетком у 12 часова.

Масовније ломљење чеснице испред ГО Гроцка уведено је од пре пар година када су на чело ове општине представници напредњака. Од тог момента, уведени су обичаји да председник уноси бадњак у општину, као и да представници власти су они који „ломе“ чесницу. Остали обичаји мањинског народа се не обележавају-

Тако су и ове године, празник прославили традиционалним ломљењем божићне чеснице, која је ове године дар пекаре „Дукат“ и у којој су се, као поклон општине налазила три дуката: златни, сребрни и бронзани.

Бронзани дукат у чесници пронашао је Никола Милошевић из Гроцке, а пригодан поклон уручила му је заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамовић.

Сребрни дукат у чесници пронашла је Наталија Радосављевић из Гроцке, а поклон јој је уручио председник Скупштине градске општине Гроцка Стефан Дилберовић.

Вукашин Крстић из Гроцке, у чесници је пронашао златни дукат, а поклон му је даровао председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић.

Чесницу су освештали свештенство цркве Свете Тројице у Гроцкој, који су очитали молитву за здравље и просперитет грађана наше општине.

Од почетка организовања манифестације „ломљења чеснице“ примећено је да се не користе рукавице, већ се чеснице дели из руке представника власти, додиром, до руку грађанина. А додир некада може донети и више него што очекујете – од вашки преко херпеса до импетига. Зато се у свим прехрамбреним трговинама нужно носе заштитне рукавице.

Но, ако је за утеху, за разлику од претходних година, челници градске власти ове године су чесницу делили као Грочани, док су остали носили заштитне рукавице.

Фото: Душан Миленковић / РАС Србија/Блиц

Фото: Душан Миленковић / РАС Србија/Блиц

Јучерашњу прославу Божића у Београду пратиле су јаке мере безбедности – полицајци распоређени по Врачарском платоу, жандармерија и бетонске блокаде у околним улицама.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо