ОЈ СРБИЈО МАЋЕХО! Када је видео колико треба да плати за шест хектара њива, само што се није шлогирао (ФОТО) | Жиг Инфо

ОЈ СРБИЈО МАЋЕХО! Када је видео колико треба да плати за шест хектара њива, само што се није шлогирао (ФОТО)

Мирослав Стаменковић из нишког села Доње Међурово није могао да поверује својим очима када му је стигло пореско решење којим му је наложено да за шест хектара њива плати ни мање ни више него 146.756.30 динара.

Да његова неверица није била без основа сведочи то што је прошле године за исту земљу држави платио око четири хиљаде динара. То што су му надлежни образложили да су његове њиве постале градско земљиште, па је ред и да порез буде већи, мученог сељака ни најмање није утешило јер нити има нити хоће да плати оно што никоме није дужан.

– Кад је стигло пореско решење учини ми се да је дуг 17.000. И то ми је било много, па га дадох сину да провери још једном. Кад ми рече „Тата није 17.000 него 146.700 динара“, ухватио сам се за главу… Хтео сам да се шлогирам, задњи пут сам такав шок доживео пре петнаестак година када су ми нови трактор “фергусон” украли на пијаци у Мрамору – вајка се Стаменковић.

Фото: Телеграф

Са кобном хартијом у џепу, кренуо је сироти ратар да тражи своје право. Ишао од немила до недрага али су му сви рекли да му не остаје ништа друго него да плати онолико колико му је држава одрезала.

– Ево, јавно кажем да нећу да платим, а ко има две главе, нека дође силом да ми узме. И, одакле да платим, живим од те земље, ове године све изгорело, џабе све улагање. Шта да радим, да продајем очевину да платим оно што нисам дужан… Не схватам шта се то толико променило, јесам прошле године живео у 16. а сад у 22. веку, па је моја земља толико поскупела – пита се очајни човек.

ФОТО: Телеграф

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је казао да је проблем настао јер је претходна градска власт 2011. године донела нови Генерални урбанистички план којим је проширила градско на рачун пољопривредног земљишта.

– Тражићемо неко решење за овај проблем по угледу на друге градове – најавио је градоначелник.

Међутим, одборник коалиције “Ниш – мој град” Бранислав Јовановић, који је и скренуо пажњу на муке сељака, каже да је проблем настао увећавањем пореских стопа за 300 одсто јер градска власт има намеру да у касу на овај начин “утера” 40 милиона.

– Процењује се да је на подручју Ниша 6.000 домаћинстава добило решења са вишеструко увећаним порезима, а Стаменковић је рекордер – открио је Јовановић.

 

 

Д.Р. Телеграф

Коментари

Коментари


Препоручујемо