четвртак, 06 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Тужилац коме је претио Драгољуб Симоновић: Кад представници власти коментаришу поступке осетите неку врсту притиска

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

„Нормално је да осетите неку врсту професионалног притиска кад видите представнике јавне власти да у јавности коментаришу судске поступке. Разумем да они имају потребу да се о неким осетљивим случајевима изјашњавају јавно, али то треба радити најпре водећи рачуна о томе да се свако сматра невиним, док се његова кривица не утврди правноснажном одлуком суда“, изјавио је Предраг Миловановић, заменик тужиоца у Другом основном тужилаштву у Београду, који заступа оптужбу у случају паљења куће новинару портала Жиг инфо Милану Јовановићу.

 

Миловановићу је на последњем рочишту оптужени Драгољуб Симоновић, доскорашњи председник општине Гроцка и члан Градског одбора СНС, јавно претио у судници, тврдећи да ће се позабавити његовим радом и „да он можда више и не буде тужилац“.

„То што је оптужени изговорио, у кривичноправном смислу, није претња. Ипак, то што је рекао да сам злоупотребио свој положај, да ће се он позабавити и судским путем радом јавног тужилаштва, да сам монтирао процес против њега те да нећу бити тужилац кад се заврши поступак – јесте атак на јавно-тужилачку организацију. Али ја знам да се носим са притисцима и то није једини пример“, рекао је, поред осталог, Миловановић у разговору који су са њим водили правници струковне организације Центар за правосудна истраживања (ЦЕПРИС).

Миловановић је истакао да је сарадња са полицијом током истраге у случају паљења куће Милану Јовановићу била коректна али и да је он, увидевши тежину поступка и његов значај у јавности, сам учествовао у свим саслушањима и другим прикупљањима доказа, лично потписујући све записнике са саслушања.

Оптужени Драгољуб Симоновић се на претходном суђењу у децембру у више наврата непримерено изјашњавао о оштећеном и медијима и индиректно претио тужиоцу.

Симоновић је, износећи одбрану, навео низ непримерених увреда и прозивки на рачун оштећеног новинара, називао га је „особом с психолошким проблемима", „неписменим", рекао да је „фрустрирани декица без икаквог утицаја" и да „није никакав новинар", а да Жиг инфо није медијски портал.

За себе је рекао да је и он писао за стручне часописе, па се не сматра новинаром. Навео је и да је јавна личност и да „не може неки шмокља да буде председник општине", а да о његовој части и поштењу сведочи и то што је за њега и партију СНС „из године у годину гласа све више грађана".

Оптужени Симоновић је више пута прозвао и тужиоца.

Спочитавајући му како га гледа, да ли се смеје, замерајући му да се заложио за овај случај као да је бранилац новинара Јовановића, а не тужилац. Рекао је и да после овог процеса, „тужиоцу може да се деси да више уопште не буде и да не ради као јавни тужилац".

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића да је подстрекивао остале оптужене да запале имовину Милана Јовановића, а на терет му се ставља кривично дело „тешко дело против опште сигурности”. Оптужени за организацију и паљење куће су Владимир Михајловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић.

Певачица Бојана Цветковић Шијацки, која је помагала током паљења куће новинара, закључила је споразум о признању кривичног дела као помагач у подметању пожара, на основу ког је осуђена на шест месеци кућног притвора, уз ношење електронске „наногице“ и новчану казну од 50.000 динара.

Симоновић је ухапшен тек 25. јануара, због сумње да је наложио паљење куће Јовановићу. Пуштен је на слободу 7. марта, после 40 дана проведених у притвору.

Друго основно тужилаштво је уложило жалбу на ту одлуку Суда, али је она одбијена.

Симоновић је био председник Општине Гроцка до краја марта, када је поднео оставку. Он је у писаној изјави навео је да се повлачи из политике јер не жели да се његово име „беспризорно и свакодневно користи зарад политичких обрачуна са Српском напредном странком”.

Кућа новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра прошле године, након што су на гаражу која се налази у дворишту непознати нападачи с капуљачама на глави бацили два молотовљева коктела.

У пожару је осим куће од 200 квадрата и гараже изгорео и аутомобил. Новинар и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор.

 

Извор: ЦЕПРИС, Инсајдер