недеља, 16 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Апелациони суд још већа о пресуди за паљење куће Милана Јовановића

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Готово девет месеци након доношења првостепене пресуде за паљење куће новинара Милана Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин неизвесно је да ли ће она ускоро бити и правоснажно потврђена. Апелациони суд ни месец дана после јавне седнице, на којој су изнете жалбе одбране и тужиоца, није донео одлуку.

„Судско веће је још у поступку већања и гласања и немам друге информације о томе јер је у овој фази одлучивања поступак строго тајан“, рекла је јуче за Цензоловку Мирјана Пиљић, портпаролка Апелационог суда.

На питање да појасни зашто је прекорачен рок од 30 дана за доношење другостепене пресуде, Пиљић је рекла да се рок не рачуна од тренутка када је одржана јавна седница, већ од почетка већања судског већа. Али није знала да нам одговори када је већање почело.

Јавна седница поводом жалби на првостепену пресуду којом су осуђени бивши председник Општине Гроцка и истакнути функционер владајуће СНС Драгољуб Симоновић, бивши полицајац Владимир Михаиловић и ситни преступник Александар Маринковић (у бекству) одржана је 14. октобра.

Судско веће има рок од 30 дана од тренутка већања да донесе одлуку о жалбама.

Судско веће Апелационог суда у овом поступку ради у саставу: Бојана Пауновић (председница), Александар Вујичић и Душанка Ђорђевић (судија известилац).

Највећу цену одлагања плаћају жртве паљења куће


Одлагања у доношењу правоснажне пресуде за паљење куће новинара не остављају добар утисак ни у домаћој ни у међународној јавности која с посебном пажњом прати овај по свему екстремни напад на безбедност и слободу медија. Одуговлачењем се шаље и јасна порука новинарима о институционалној дубини њихове незаштићености од напада.

Међутим, од свега је највећа цена коју због тога плаћају Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин.

Болесни живе у још недовршеној кући, за чију потпуну обнову након паљења није сакупљено довољно средстава у акцији добровољног и солидарног прикупљања помоћи.

Држава, упркос обећањима, није помогла. Напротив, тражила је да се плати порез чак и у тренутку док је кућа још била згариште, а Милан и Јела били подстанари.

Напад на кућу Милана Јовановића и Јеле Дељанин одиграо се у ноћи 12. децембра 2018. године, а према оптужници и првостепеној пресуди, напад је подстрекао Драгољуб Симоновић у жељи да заустави новинаре локалног портала Жиг инфо да истражују случајеве корупције у Општини Гроцка.

Наредбу за паљење Симоновић је, према оптужници и пресуди, издао блиском пријатељу своје ћерке Владимиру Михаиловићу, знајући да му он то не може одбити због позиције моћи коју је имао. Михаиловић је пронашао локалног зеленаша Игора Новаковића и од њега тражио да нађе извршиоца Симоновићевог налога, а Новаковић је ангажовао Александра Маринковића који му је већ дуговао неки новац и понудио му додатну награду.

Сви су били вођени, према пресуди, ниским побудама, али и потпуно свесни тежине дела и како би оно могло да се заврши. А могло је да се заврши убиством новинара.

Само пуком срећом и захваљујући надљудским напорима Јеле Дељанин, коју је пробудио прасак који је изазвала запаљена боца са бензином убачена у гаражу, она и њен супруг Милан успели су да побегну из запаљене куће и преживе.

ПО ДВА ПУТА ПРИЗНАЛИ

За тешко кривично дело против опште сигурности подстрекавањем првостепено су укупно на више од 12 година затвора осуђени Драгољуб Симоновић, Владимир Михаиловић и Александар Маринковић.

Сви учесници ланца подстрекавања, осим Драгољуба Симоновића, по два пута су током истраге признали дело, о чему сведоче записници које су потписали са својим адвокатима. На суђењу, које је почело у мају 2019. године, Владимир Михаиловић је променио свој исказ да је налог добио од Драгољуба Симоновића.

Бојана Шијачки Цветковић, која је те кобне ноћи возила непосредног извршиоца до куће Милана Јовановића, одмах је признала дело и нагодила се са тужилаштвом, одслужила је шест месеци кућног затвора, са „наногицом“.

Поступак против трећеоптуженог Игора Новаковића издвојен је због опструкција његовог адвоката и у Другом основном суду су за 19. новембар заказане завршне речи у првостепеном поступку.

 

Тамара Спаић, Цензоловка

Saveti rs ubusen full

Bg