380 ВОЛТИ ПРОДРМАЛО СЕЛО КОД КРАЉЕВА Струјни удар спржио инсталације у кућама, апарати ПУЦАЛИ под напоном | Жиг Инфо

380 ВОЛТИ ПРОДРМАЛО СЕЛО КОД КРАЉЕВА Струјни удар спржио инсталације у кућама, апарати ПУЦАЛИ под напоном

Више од десет кућа у селу Дракчићи код Краљева остало је без електричних уређаја када је кроз њихове утичнице пројурила струја од 380 волти.

Цео случај се одиграо пре неколико недеља, када је дошло до квара на нисконапонској мрежи, односно пуцања веза и спајања жица на бандери која води струју у насеље. Као резултат, дошло је до увећања напона, због чега су апарати и инсталације буквално спржени.

Тако је велика штета настала у кући Срђана Станишића, јер је струја превеликог напона уништила већину електричних уређаја. Страдали су углавном апарати новије генерације, а запалили су се и каблови.

Kvar na niskonaponskoj mreži izazvao kurcšlus u naselju

– Све се то десило врло брзо. Седели смо у дворишту испред куће и када смо ушли унутра, видели смо да уређаји почињу један по један да страдају. Почели су да пуцају кондензатори, и било је као на бојном пољу. Узели смо уређај за мерење напона и видели да је показао 380В. Почупали смо све из струје и сигурно неких два сата безуспешно покушавали да добијемо диспечера да бисмо пријавили квар – каже Станишић.

Према речима мештана, тек после два сата и после много позива упућених диспечеру, појавили су се радници Електродистрибуције из Краљева и отклонили квар. Али, било је касно, јер су многи уређаји већ страдали.

У кући Милене Перишић умало није дошло и до пожара, јер струјни вод прелази преко њене штале са сеном.

– Тек после три недеље радници Дистрибуције су дошли да виде шта је било, а ми смо одмах пријавили све шта нам је страдало од уређаја. Рекли су ми да су сви на одмору и да немају кога да пошаљу. Па ваљда постоји неко ко их замењује. Тог дана сам диспечера позвала сигурно тридесет пута, и све то имам сачувано у телефону – каже Милена.

U kući Milene Perišić umalo nije došlo do požara

Кварови су се на овој нисконапонској мрежи и раније дешавали, на шта су мештани годинама указивали. У селу се могу видети и накривљени дрвени стубови и олабављене жице за струју. И све то тако стоји више од 50 година.

Без одговора у ЕПС

Иако нисмо добили одговор из ЕПС-а зашто је дошло до повећаног напона и ко ће надокнадити насталу штету, сазнали смо да је екипа Електродистрибуције која је изашла на терен тог дана констатовала квар на мрежи, али не и штету у свим домаћинствима у којима су уређаји страдали.

Ненад Божовић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо