ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА ПОРУЧУЈЕ: Дошло је време да војска и полиција изађу на улицу! Ето – дотле је дошло! | Жиг Инфо

ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА ПОРУЧУЈЕ: Дошло је време да војска и полиција изађу на улицу! Ето – дотле је дошло!

Данас 7. октобра, у 14ч, испред Председништва Србије у Београду, биће одржан велики протестни скуп под слоганом „Вратите нам државу!“.

Протест организују Полицијски синдикат Србије и Војни синдикат Србије. То је њихов седми протест од новембра прошле године. Очекује се и значајно учешће синдикалаца али и студената, удружења и грађана из Ниша на протесту.

Члан УО Полицијског синдиката Србије и председник синдикалне јединице Ниш, Дејан Петровић говорио је у петак за нишки Сити радио поводом данашњег поласка Нишлија на тај протест и одмах објаснио да, иако синдикати полиције и војске предводе протест, у њему учествују и бројне друге организације, али и грађани који желе да дају подршку.

– Овом приликом су нам се придружили и други синдикати, радници, удружења, грађани, студенти.  Имамо информацију да нас подржавају и колеге из Војводине, нека удружења земљорадника, почиње Дејан Петровић, причу о свакодневној борби које његов синдикат води већ 11 година.

Полицијски и Војни синдикат су истакли своје захтеве, које су, како каже, већ послали према послодавцу, али и истиче, да, до сада, слање захтева није имало ефекта ни разумевања од стране надлежних.

– Протест је једино што нам је преостало – истиче полицијски синдикалиста и наставља – Наше организације, заједно са Војним синдикатом Србије, сутра у 14ч, заказале су скуп испред Председништва и, за сада, имамо велики одзив свих поменутих колега. Поред свих проблема које прате организацију скупа, успећемо да одржимо протест и верујемо да ће, након њега, Министарство одбране, Влада, Председник државе схватити да мора да се седне за сто са нама и да се поразговара.

Бројни су проблеми који би могли да се лако реше, сматра Петровић, али надлежни у држави, како каже, „или не схватају синдикате озбиљно или су у неком свом свету“.

– Дошло је време да војска и полиција изађу на улицу, ето дотле је дошло! – резигнирано каже саговорник Сити радија, пред сутршњи протест.

Пут Београда и из Ниша креће већа група људи како би учествовали на протесту.

– Да, одазвали су се синдикати Фабрике пумпи Јастребац, који су ето, нажалост, у штрајку од 21. августа, Удружење слободних станара из Ниша, студентска организација, Удружење пропалих друштвених фирми, Удружење ратних ветерана Гвоздени пук, а биће присутни и појединачни грађани који се сами пријављују за одлазак да би нам дали подршку, тако да ће нас бити баш доста.

Петровић истиче да када људи помисле на синдикат, увек помисле на остваривање радничких права, међутим мото окупљања: „Вратите нам државу!“, указује да је протест који ће се у суботу одржати превазилази оквир искључиво радничке приче.

– Наши захтеви и захтеви Војног синдиката Србије, који су лако решиви, препознати су као универзални проблеми и других синдиката и великог броја грађана па се зато придружују протесту, како би изнели и своје проблеме, који муче све нас, као друштво – објашњава члан УО Полицијског синдиката Србије.

Он сматра да се до свих решења може доћи само ако се успостави активни  разговор и дијалог са свим грађанима који имају проблеме.

Недавно се вођа Војног синдиката Србије, Новица Антић, нашао пред војно-дисциплинским судом, због синдикалног активизма и учешћа на протесту, па постоји бојазан да би се учесници протеста могли наћи у сличној ситуацији због јавног наступа.

– Ми смо Новицу  Антића, подржали, организовали смо акцију на дан суђења. Њега терете због синдикалног активизма, због тога што је говорио на митингу. То је свакако врста притиска на Војни синдикат и његово чланство. Позадина његовог случаја је другачија, јер дисциплинским кажњавањем, човек би изгубио радно место – каже Дејан Петровић и додаје да и чланови Полицијског синдиката трпе разне притиске али да су некако навикли на то, јер дуже постоје.

– Војни синдикат је млад синдикат, постоје две године, и, нажалост, мораће и они да се навикну, појашњва један од челника најбројнијег синдиката у целом Министарству унутрашњих послова. Полицијски синдикат Србије броји 19.000 чланова.

– Ако узмете у обзир да у целом Министарству има 40.000 запослених, јасно вам је да је готово 50% у чланству нашег синдиката. То је први репрезентативни синдикат у полицији. 11 година синдикат постоји, од самог почетка оснивања синдикализма у МУП-у, најбројнији смо, најачи и кад год смо предузимали акције заштите наших чланова – урадиле су плодом – објашњава Петровић.

– Има доста проблема али их решавамо један, по један. Мора тако, па и по цену да на улици захтевамо поштовање наших права, закључује.

ИЗВОР: ПРАВДА/ЕЖИ

Погледајте видео са једног од протеста синдиката:

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Македонска ствар

Букнуло је у Македонији. Ето тако, ничим изазвано. Неочекивано и одједном. У свим медијима се током читавог дана писало о могућем рату. У Куманову је ...