СМРДИ КАО У СЕПТИЧКОЈ ЈАМИ! Босанско насеље у Гроцкој након поплава | Жиг Инфо

СМРДИ КАО У СЕПТИЧКОЈ ЈАМИ! Босанско насеље у Гроцкој након поплава

Босанско насеље у Гроцкој налази се поред Бегаљичког потока, и граничи се са насељем Бегаљица.

Прве велике поплаве ово насеље задесиле су 2014. године. Излио се тада Бегаљички поток и поплавио десетак кућа из тог насеља. Претходно су мештани овог дела Гроцке упозоравали надлежне на проблем око зачепљена корита овог потока, као и на нелегалну изградњу моста који може додатно угрозити речно корито.

Након што су 2014. године Србију задесиле поплаве, не заобилазећи ни ово место, мештанин Драган Стојановић, иначе председник једне светски признате еколошке организације, поднео је допис надлежним инспекцијама.

Инспекција је изашла на терен и наложила да се корито Бегаљичког потока очисти, а мост сруши. Међутим, до дана данашњег ништа није учињено по тој пријави.

Драган Стојановић за то окривљује лично грочанску власт. Каже да се трагедија могла спречити, али није.

-Евидентно да је неко нечињењем по пријави, а штитећи нечији лични интерес допринео да се поново животи мештана овог насеља изложе ризику и причини већа материјална штета, каже Драган Стојановић-

Иначе, у Босанском насељу након што се бујица повукла, за њом су остале тоне разноразног смећа, претежно канализационог. Па тако сада на садницама воћа, или било којег другог дрвета, жбуна закачене су ролне икоришћеног таолет папира, а на земљишту разноразно смеће оставља несносан смрад.

Како кажу мештани, из ГО Гроцка су били јуче на терену, али само како би се проценила штета. Како кажу, када ће се очистити овај крај, ни сами не знају.

Стручњаци кажу да после повлачења воде, највећа опасност су остаци угинулих животиња, које су потенцијално легло бактерија и вируса.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо