Алармантно: Крију алергене у храни! | Жиг Инфо

Алармантно: Крију алергене у храни!

Готово свака трећа намирница је лоше декларисана, а код хлеба и пецива недостаци у 48 одсто случајева

ГОТОВО сваки трећи прехрамбени производ у нашим радњама неадекватно је декларисан, али оно што највише забрињава је то што су на етикетама најчешће лоше означени алергени и адитиви.

То је показало најновије истраживање „ИХИС Нутриционизма“, које је спроведено на 2.593 производа. Од њих, 68 одсто је имало добру декларацију, а код 32 одсто је регистрован неки недостатак. Највише пропуста било је код хлеба, пецива и намирница из категорије „здрави производи“. Свега 52 одсто хлеба и пецива је добро декларисано.

– Најчешће грешке у декларацији су неболдирани алергени, лоше декларисани адитиви на списку састојака, производи где се ставља „врхунски квалитет“ или „најбољи квалитет“ – изјавила је др Даница Зарић, директорка „ИХИС Нутриционизма“. – Највећи проблем су aлергени, оно што директно утиче на здравље потрошача, а што се обично не налази на етикети. Истиче се да производ има повећан садржај влакана или протеина, а при томе на амбалажи нема нутритивне таблице.

Дешава се да се измишљају прехрамбени побољшивачи укуса, док су у ствари то смеше два-три адитива. Према правилнику, адитиви се у списку састојака морају навести категоријом и затим називом или Е бројем.

– Постоји 14 алергена који морају бити видно обележени, болдирани, јер потрошач брзим прегледом декларације установљава да ли тај производ треба да узме или не – наглашава Зарићева. – У обе категорије производа ради се о малим произвођачима, који најчешће своје декларације нису ускладили са правилником, па се претпоставља да немају обучену радну снагу и да им недостају технолози.

На нашем тржишту, како се чуло на скупу „Храна, исхрана и здравље“, налазе се производи који нису карактеристични за наше поднебље, попут „чиа“ семенки, „гоџи“ бобица, „маца“ и сл, који у нашу земљу улазе некада као додатак исхрани, али и као обичан производ. Већина тих производа утиче на хормонални статус и на метаболизам и њихова контрола мора да буде обухваћена Правилником о новој храни.

НАМЕРНО ГРЕШЕ КОД СОКОВА

НА производима се често налазе и намерне грешке које имају циљ да заведу потрошача. Највише грешака је у категорији безалкохолних пића, попут неистицања заслађивача у називу производа, хемијског облика витамина, када се у производ додају витамини са намером да потрошач помисли да се они налазе природно у воћном соку. И даље је приметно нејасно означавање воћних сокова, нектара и освежавајућих безалкохолних пића на паковању, иако је количина воћног садржаја драстично различита у ове три категорије.

Д. М.   Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Београдска магла на води

Почетак радова на изградњи грандиозног пројекта Београд на води поново је одложен, без неког објашњења јавности, тврди организација Транспарентност Србија. Најаве нових рокова нису праћене ...