Албанци у Ђаковици оптужују Ђокицу Станојевића за злочине против цивила | Жиг Инфо

Албанци у Ђаковици оптужују Ђокицу Станојевића за злочине против цивила

У писму предатом тужиоцу у Ђаковици Аљију Сељимају наводи се да би "на основу доказа које поседују, Станојевић требало да буде оптужен и да му се суди, за злочине против цивилног становништва у Ђаковици током 1998-1999".

"Имамо и доказе да је бивши председник општине Ђаковица Ђокица Станојевић 1998. и 1999. године дочекивао паравојне снаге Војислава Шешеља, Арканове групе и групе ‘Френкијеваца'", тврде у писму представници албанских невладиних организација у Ђаковици.

Поред Станојевића, у захтеву за подизање оптужнице помињу се Атанас Коколански, Здравко Винтар и Горан Јефтовић.

Станојевић одбацује све ове наводе и додаје да је 1996. године напустио место председника општине и престао да се бави политиком.

"Ради се о чистим лажима. Намера им је да ме заплаше и да измишљеним доказима спрече моје и посете других расељених Срба из Ђаковице том граду, православним гробљима и православној цркви", рекао је Станојевић РТС-у.

Станојевић је по напуштању места председника општине наставио да управља фабриком вина и сокова "Бамби" у Ђаковици. Након рата основао је удружење расељених Ђаковчана, чији је председник.

У писму за подизање оптужнице, представници цивилног друштва траже да се Станојевићу забрани долазак у Ђаковицу, све до окончања судског процеса против њега.

У међувремену, више десетина Албанаца организовало је једносатни протест у Ђаковици, у близини српске православне цркве, због најављеног доласка расељених Срба из тог града поводом обележавања Божића.

Приштински медији преносе да је протест одржан упркос ранијој најави расељених из Ђаковице да због окупљања Албанаца одустају од уношења бадњака у цркву Успења Пресвете Богородице.

"Да би избегли непријатну ситуацију за велики празник, празник мира, одустајемо од традиционалног доласка на Бадњи дан. Нисмо уплашени. Настављамо борбу за повраћај достојанства, људских и верских права. Али, Н. Н. лица тужићемо суду", наведено је у саопштењу Удружења расељених Срба из Ђаковице.

RTS.RS! Izvor vesti

Коментари

Коментари

Препоручујемо