Бећковић: Највећа опасност прети од песника и историчара | Жиг Инфо

Бећковић: Највећа опасност прети од песника и историчара

Председник Србије Александар Вучић потврдио је јуче медијске написе да је црногорска полиција донела решење о забрани уласка академику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и политичару и правнику Дејану Мировићу.

Вучић је за ТВ Прва оценио да Црна Гора забраном уласка српских интелектуалаца уводи не вербални, већ деликт мишљења. „Разговарао сам са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и молио сам га да разговара са колегама у Црној Гори. Добио је потврду за наведена четири лица, али не знамо да ли има још лица“, рекао је Вучић и додао да Србија још није званично добила акт о забрани уласка.

„Као разлог наведено је угрожавање сигурности и темеља безбедности Црне Горе. Држава Србија мора да реагује. Ово је нешто чиме сам био шокиран, ми смо забранили улаз криминалцима који су на потерницама, а неко други је као одговор на то забранио нечије мишљење. Црна Гора овим уводи не вербални, већ деликт мишљења и то је недопустиво у 21. веку и у Европи“, нагласио је Вучић.

У одговорима Данасу они којима је ускраћен улазак у Црну Гору рекли су да о томе нису добили никакво обавештење. Овај потез црногорских власти наишао је на осуду и дела опозиционе јавности.

– Не знам да ли је тачно да ми је забрањен улазак у Црну Гору. И не знам да ли се то односи на мене мртвог или живог, пошто сам намеравао да кад умрем живим у Црној Гори – каже за Данас песник и академик Матија Бећковић, након објаве црногорских медија да је Управа полиције ЦГ донела решење којим се српским интелектуалцима, међу којима је и Бећковић, забрањује улазак у Црну Гору.

На питање да ли ће, након свега, покушати да оде у суседну државу и како коментарише то што је означен као претња за државу, Матија Бећковић каже да би отишао када би знао где је та Црна Гора, у коју би желео да иде.

– Улазак су нам забранили јер они очигледно знају одакле прети највећа опасност. А то су научници, песници и историчари – истиче Бећковић за Данас.

„Забрањени“ интелектуалци били су најављени као говорници на манифестацији поводом прославе стогодишњице Подгоричке скупштине 1. децембра када су се ујединиле Црна Гора и Србија, у Крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Међутим, историчар Чедомир Антић каже за Данас да уопште није требало да присуствује прослави, али ни да га стављање на црногорску „црну листу“ нимало не изненађује. Он сматра да је непожељан јер годинама критикује режим Мила Ђукановића.

– Читавих десет година се залажем за људска, грађанска и национална права становника Црне Горе и указујем на то да је режим Мила Ђукановића недемократски, супротан идеалима ЕУ. Чини ми се да су моје речи коначно схватили као „опасност“ – истиче Антић. Он каже да је „успехе“ које је последњих година постигао режим Мила Ђукановића могао да постигне и Хомер Симпсон у геополитичким и економским условима који тамо постоје.

– Пошто немају шта да понуде, непрекидно гурају причу о мржњи према народима и шовинизму. А све се своди на обесправљивање Срба којих у државним управама, агенцијама и локалним самоуправама готово и да нема. Целокупно руководство просрпских партија у Црној Гори је оптужено за државни удар – каже Антић. Сасвим логичан след је, додаје, да у једном тренутку један песник, један научник и двојица професора универзитета дођу на „црну листу“.

И правник Дејан Мировић каже за наш лист (видети оквир) да није био предвиђен као говорник на обележавању стогодишњице уједињења Србије и Хрватске.

Вест о забрани уласка српским интелектуалцима у Црну Гору изненадила је и бившег председника ДС и опозиционара Бојана Пајтића.

– Невероватно ми је да се тако нешто догодило у двадесет првом веку. Може неко да се не слаже са великим Матијом Бећковићем, али да му забрани улазак у земљу је нецивилизовано и несхватљиво – оцењује Пајтић за Данас.

Тема о забрани уласка у Црној Гори била је недавно актуелна поводом посете црквене делегације на челу са патријархом Иринејом. Осим што се нико од државних званичника није сусрео са делегацијом СПЦ, других проблема није било. У априлу је, подсетимо, према речима министра Стефановића, Србија забранила улазак више десетина држављана Црне Горе због обрачуна криминалних кланова.

Вест о забрани је објавио црногорски дневник Дан позивајући се на саопштење Управе граничне полиције. Како се наводи, полицијским старешинама на свим граничним прелазима је достављен списак особа које ни случајно не смеју да уђу у земљу, јер угрожавају националну сигурност Црне Горе.

Катарина Живановић  Данас

Коментари

Коментари


Препоручујемо