БЕГАЉИЧАНИ ТРАЖЕ СВОЈУ ШКОЛУ Радови на ОШ „Иво Лола Рибар“ у Бегаљици ни после 13 месеци од пожара нису почели | Жиг Инфо

БЕГАЉИЧАНИ ТРАЖЕ СВОЈУ ШКОЛУ Радови на ОШ „Иво Лола Рибар“ у Бегаљици ни после 13 месеци од пожара нису почели

Протест родитеља ђака Основне школе „Иво Лола Рибар“ из Бегаљице одржан је данас, 23. маја, у 12 сати испред зграде општине Гроцка са захтевима да се изврши реконструкција, адаптација и санација ове школе, која је априла прошле године оштећена у пожару и од тада ђаци иду у ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

– Као прелазно решење пристали смо да наша деца иду у међусмену на пар месеци у нади да ће нам средити школу. До сада је урађена само санација од даљег пропадања. Урађен је пројекат, а нама је обећано да ће бити по убрзаном поступку све завршено и да ће у септембру 2016. године школа почети да ради. – казала је Сања Миленковић, члан Савета родитеља ОШ „Иво Лола Рибар“ из Бегаљице.

Забринути родитељи, због проблема са превозом деце и никаквих назнака да се нешто чини по питању сређивања зграде школе, послали су допис Секретаријату за образовање и дечију заштиту са захтевима у којима траже одређивање рока када ће почети радови на школској згради и да иста буде завршена у најкраћем могућем року, како би малишани могли следећу школску годину да започну у својој школи, без проблема са превозом и распоредом коришћења учионица.

Тим поводим су представници родитеља заказали и састанак за данас са секретаром Секретаријата за образовање и дечију заштиту Славком Гаком.

– Ја бих најсрећнији био да се данас то већ ради и да ви 1. септембра своју децу упишете и да наставите школовање у тој школи. Када је у питању грађевинска дозвола, која треба да се добије, она ће бити спремна за 20 дана, најкасније, по убрзаном поступку, јер у том периоду ће се спремити конкурсна документација и расписати тендер. То захтева предрачун пројекта, мора да се усагласи то са извођачем и конкурс ће бити расписан и то ће водити Секретаријат за образовање и дечију заштиту. Упоредо се ради издавање грађевинске дозволе са припремом конкурсне документације да се распише тендер. Пројекат је готов, предат предрачун, све то имамо. – рекао је Славко Гак, и додао је да је Секретаријат добио одговор 9. маја од Канцеларије за јавна улагања да имају пара и да могу наставити са пројектом.
Зграда ОШ „Иво Лола Рибар“ је изграђена пре 150 година и похађа је око 250 ученика, а од ноћи 23. априла прошле године, када је избио пожар, како се претпоставља због проблема са инсталацијама, ђаци су распоређени да наставу похађају у згради ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у међусмени.

Општинске власти су обезбедиле превоз за децу из Бегаљице, који општину кошта око 2 милиона динара, док нису надлежни за реконструкцију, адаптацију и санацију зграде ове Основне школе.

– Спровођење јавне набавке за извођење тих радова радиће Секретаријат за образовање и дечију заштиту усаглашен са централизованом Службом за јавне набавке града Београда – објаснио је Славко Гак.

У пожару је уништено поткровље школе, а током гашења пожара и остатак зграде није био безбедан за коришћење, урађена је само конзервација после интервенције ватрогасаца, од када је прошло 13 месеци.

– Није нико радио што је требао да уради, што је брука и срамота. Да не може школу да среди држава, легална, за годину дана, то је сулудо. Нас занима напред, шта је било, било је. Ми хоћемо да школа буде готова до септембра и то је то, а држава нека ради свој посао и свако нека ради свој посао. Значи уопште није до нас. Ми нисмо ни правници, ни грађевинци, нико и ништа, али ми плаћамо све вас да сви ви радите свој посао. Али шта се ту ради годину дана? Зидате Скада на Бојани. Не ради се посао, у томе јесте ствар. Значи није битно шта је било, хоћемо да се уради, и то је то. – рекла је једна од мајки ученика ОШ „Иво Лола Рибар“, представница родитеља на састанку.

Велики проблем за сређивање документације било је и легализација саме зграде, јер од 1.800 метара квадратних, колико има простора ОШ „Иво Лола Рибар“, само 460 метара квадратних је легализовано и уписано у катастар.

– Имали смо проблем око не решених имовинско-правних питања. Република се жалила, Град је био уписан као власник и тај процес је трајао 10 година. Жалба Републике је само стајала од 2014. године. Значи, морали смо да решимо имовинско-правно питање, да се озакони објекат и у међувремену урадили конзервацију. Да бисмо урадили све остало морао је да се уради пројектна документација. То смо урадили. А пошто ће Канцеларија финансирати морали смо и од њих да тражимо сагласност и да нам они одобре новац и да буде по њиховим стандардима. Зато смо и чекали толико дуго. – објаснила је Драгана Пешић, директорка ОШ „Иво Лола Рибар“.

Родитељи ђака ОШ „Иво Лола Рибар“ из Бегаљице заказали су нови састанак са Славком Гаком, секретаром Секретаријата за образовање и дечију заштиту, за месец дана, како би овај пут били сигурни да се нешто ради на решењу њиховог проблема, јер им је све исто било обећано и прошле године, а деца још путују аутобусима „Ласте“, које плаћа општина, до ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

 

Снежана Недић

Коментари

Коментари


Препоручујемо