Београд на води преузима хотел Бристол; Војни станари: Не знамо где ћемо одавде | Жиг Инфо

Београд на води преузима хотел Бристол; Војни станари: Не знамо где ћемо одавде

Уговором о изградњи Београда на води предвиђено је да компанија Београд на води после улагања у реновирање, може без накнаде да управља низом објеката у Савском амфитеатру, између осталих и зградом хотела Бристол. Према подацима до којих је дошао Инсајдер, Завод Града Београда за заштиту споменика одобрио је прошле године компанији Београд на води пројекат за радове на хотелу. До данас, међутим, није познато шта тај пројекат предвиђа, колико ће коштати реконструкција као и каква ће права и обавезе имати Београд на води након обнове објекта. У овом тренутку хотел Бристол због најављеног затварања више не прима резервације, а како нам је речно у хотелу, објекат од августа неће радити, а након тога „све ће зависити од Београда на води“.

Да ће Београд на води преузети хотел Бристол постало је јасно још прошле године након састанка председника Србије Александра Вучића и Мохамеда Алабара, заступника компаније Еаггле Хиллс. Алабар је тада уручио председнику „нацрт изгледа новог хотела Бристол“ и рекао да је у питању „ремек дело савременог дизајна, које ће у потпуности променити изглед овог дела града“.

Податке о самом пројекту Инсајдер тада није добио ни из Председништва, као ни из Секретеријата за правне и имовинске послове Града Београда, који су навели да не поседују тражене информације.

Осим детаља о пројекту, још није познато ни где ће након што Београд на води преузме управљање хотелом Бристол, бити исељено на десетине породица војних пензионера који су током деведестих „привремено“ смештени у један део хотела.

Уговор не предвиђа плаћање надокнаде
Према анализи Инсајдера, уговором о Београду на води је предвиђено да компанија Београд на води после улагања у реновирања, може без накнаде да управља низом објеката у Савском амфитеатру, међу којима су Бристол, зграда Поште, Геозавод, главна зграда Железничке станице, група зграда у четврти Савамала.

Права која добија компанија Београд на води након реновирања објеката различито су дефинисана у верзијама уговора на српском и на енглеском језику.

Док у верзији на српском језику пише да након реновирања компанија Београд на води има право да без накнаде користи ове зграде, у енглеској верзији, која је једина важећа, наводи се да Београд на води стиче право управљања објектима.

То, практично, значи да ће фирма Београд на води имати право да издаје ове објекте трећим лицима, односно да ће зарађивати од државне имовине коју користи бесплатно.

Компанија Београд на води је 68 одсто у власништву арапских инвеститора, а 32 одсто припада држави Србији.

На питање Инсајдера какав је интерес државе да објекте у свом стопостотном власништву, на основу улагања у реновирање, уступи на управљање компанији Београд на води, градоначелник Београда Синиша Мали је почетком 2017. за Инсајдер рекао да нигде није речено да ће Београд на води те зграде користити без надокнаде, односно да он за то први пут чује.

На констатацију новинара Инсајдера да је то планирано уговором, Мали је рекао да ће проверити и обавестити нас о томе.

Неколико сати касније, јавили су нам се из кабинета Синише Малог и рекли да је градоначелник проверио наше наводе и да у уговору заиста пише да се објекти дају на коришћење без накнаде.

Навели су да је кључно да ти објекти остају у државном власништву јер је реч о зградама под заштитом државе и да држава има корист од тога као сувласник 32 одсто компаније Београд на води.

Мали је рекао и да реновирање хотела Бристол није планирано у првој фази градње Београда на води, али да арапски партнери желе неке ствари да промене и да град очекује њихову понуду.

Тадашњи премијер Александар Вучић је у то време најавио да би у хотел Бристол могао да се усели неки од познатих светских ланаца хотела.

Република Србија се уговором обавезала да ће одобрити све уговоре које закључи компанија Београд на води у вези с управљањем овим објектима.

Вулин: Биће како Влада одлучи
Хотел Бристол је шездесетих година прошлог века дат на коришћење Министарству одбране, односно Војној установи Дедиње. Хотел послује комерцијално, али у једном његовом делу живи на десетине породица војних лица, расељених са територије некадашње СФРЈ. Многи од њих тврде да имају решења да из Бристола неће бити исељени све док им се трајно не реши стамбено питање.

Одговарајући на питања Инсајдера, министар одбране Александар Вулин је пре неколико месеци рекао да питање хотела Бристол није у надлежности војске, односно да ће о судбини хотела одлучивати Влада

„Ми смо корисници, а не власници. Влада је власник хотела Бристол и како она одлучи тако ће се радити“, рекао је Вулин.

На питање каква је судбина војних лица која живе у хотелу, он је истакао да ће сви бити збринути, али није објаснио на који начин.

„Сви ће бити збринути, то немојте да сумњате. То је став наше војске, ми увек бринемо о својим људима. Жао ми је што раније није урађено више за те људе, да не живе у хотелској соби већ да се нађе начина да буду смештени на трајнији, условнији начин. Дакле, то ћемо у сваком случају радити. Што се наших припадника тиче немој нико да се брине, ми се бринемо за њих“, истакао је Вулин.

С друге стране, станари хотела Бристол кажу да они још немају никакве информације о томе где ће живети након што Београд на води преузме Бристол.

Пензионисани заставник прве класе Драган Стојановић који живи у хотелу, за Инсајдер наводи да станари ове дане проведе у неизвесности, чекајући да их неко обавести када се и где селе.

„Сада је извесно да овде нећемо остати, али не знамо где ће нас иселити. Обраћали смо се Министарству одбране, али још нисмо добили никаква решења. Надамо се да ће она бити праведна јер смо сви ми који годинама живимо у привременом хотелском смештају, од плате уредно издвајали проценат за Војностамбени фонд“, наводи Стојковић.

Новинари Инсајдера питали су Министарство одбране када ће и где породице расељених војних пензионера које бораве у хотелу Бристол бити исељене. Одговор још чекамо.

Хотел Бристол је споменик културе под заштитом Завода Града Београда за заштиту споменика.
Из Завода су за Инсајдер потврдили да су на захтев предузећа Београд на води поднетим 7.октобра 2016 године издали услове за предузимање радова на реконструкцији фасаде и декоративном осветљењу након чега су овој компанији 20.06.2017. одобрили пројекат. Како су навели, Завод ће током извођења радова вршити надзор над спровођењем прописаних мера .

Инсајдер

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ОТКРИВАМО ПУПС пљачкао пензионере

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) узела је мимо закона готово 450.000 динара од удружења пензионера у шест градова, сазнаје „Блиц“. Ово је утврдила Агенција за ...