Београђани су одлучили су да дете гаје као ВЕГЕТАРИЈАНЦА, а онда су наишли на овај проблем у државном вртићу | Жиг Инфо

Београђани су одлучили су да дете гаје као ВЕГЕТАРИЈАНЦА, а онда су наишли на овај проблем у државном вртићу

„Не једем месо из личног убеђења, као ни моја супруга и ћерке. Ми као родитељи смо се распитивали, разматрали разне опције и одлучили да нам млађа ћерка од рођења не једе месо. У вртићу јој то није омогућено“.

Овако за „Блиц“ прича Ненад В., отац девојчице (5) која похађа у вртић у оквиру Предшколске установе „Дечји дани“ на Старом граду.

– У вртићу су 4. септембра обуставили припрему оброка за наше дете које похађа обавезно предшколско образовање. Прихватили смо то и сутрадан донели храну од куће, али нам је то забрањено да радимо – прича Ненад В, наводећи да у ПУ „Дечји дани“ то правдају правилником о исхрани деце.

Правилником је предвиђено да изузетак од прописаног јеловника може направити у случају да је дете алергично или из верских убеђења. Ненад В. каже да му је у „Дечјим данима“ тражено да поднесе писмену евиденцију из верске заједнице коју би потом разматрала нутриционисткиња, што родитељи нису урадили, објашњавајући да се тако директно крши Закон о црквама.

– Установа која треба да брине о нашој деци спречава да она буду збринута и дискриминацијом покушава да нас примора да дете испишемо из вртића, иако је дете у обавезном предшколском образовању – прича Ненад В.

Тренутно је, каже, „ванредна ситуација“, те супруга и он излазе раније с посла да би дете на време ручало код куће, где и доручкује пре поласка.

– Наравно, закон би требало да штити децу од родитеља, али вегетаријанство нема везе са угрожавањем здравља – објашњава овај отац који 30 година не једе месо.

Pravilnik o ishrani dece u vrtićima, donet u maju, veoma je precizan

Са друге стране, из ПУ „Дечји дани“ кажу да због поштовања новог правилника није могуће детету спремати посебан оброк.

– Збиља се трудимо да максимално будемо фер и према деци и према родитељима. Нови правилник је прецизан и дозвољава уступке само ако здравствени разлози захтевају специјалан облик дијете или када су у питању верска убеђења, не и када је дете вегетаријанац. Рекли смо да ћемо изаћи у сусрет ако родитељи девојчице то што су усмено рекли ставе на папир. Морамо поштовати законске прописе због инспекције – објашњава Јасна Вуклиш, директорка ПУ „Дечји дани“.

С.Луковић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ОД АУТО-ЛИМАРА ДО МЕТЕОРОЛОГА Чиме су се бавили челници општина пре него што су постали председници?

Пре него што су изабрани за челнике, председници општина бавили су се различитим пословима. На челу београдских општина су лекар, спортиста, ветеринар, возач… Коментари Коментари