БЕОГРАЂАНКА, МАЈКА ДВА ЂАКА, КУПОВАЛА ШКОЛСКИ ПРИБОР: На каси шок! Дошло ми да заплачем, а отишла сам у хипермаркет да изађе што јефтиније | Жиг Инфо

БЕОГРАЂАНКА, МАЈКА ДВА ЂАКА, КУПОВАЛА ШКОЛСКИ ПРИБОР: На каси шок! Дошло ми да заплачем, а отишла сам у хипермаркет да изађе што јефтиније

Куповина школског прибора, не рачунајући ранац, уџбенике и нову гардеробу и патике, родитељима ће, ако већ није, избити из новчаника и до 10.000 динара.

Из удружења потрошача наводе да многи трговци, у жељи да се што пре домогну зараде, пред почетак школске године подижу цене.

Ђаци броје ситно до почетка нове школске године. Међутим, броје и родитељи, и то новац за опремање детета за школу. Мајка двоје ђака – дечака, који креће у први, и девојчице, која полази у трећи разред основне школе – недавно је само за куповину школског прибора у познатом хипермаркету потрошила око 8.500 динара. Међутим, пошто тада није купила целокупан потребан прибор, предстоји јој још једно шокирање на каси.

– Верујте ми да ми је дошло да плачем кад сам видела рачун. Са списком за школски прибор отишла сам у хипермаркет јер су акције па су цене колико-толико приступачније. Да сам отишла у неку од књижара, ко зна колико би ме то коштало. Међутим, кад сам видела цифру од 8.500 динара, а знајући да нисам све купила, остала сам затечена. Ћерка је сад комплетно опремљена, што се тиче прибора, а син делимично. То значи да ме очекује још једна куповина и још једно шокирање. Међутим, имајте на уму да је ћерка већ школарац и да има доста тога из претходних година – наводи Марина И. из Београда, мајка двоје ђака.

Наша саговорница појашњава да је дрвене и воштане бојице, фломастере, темпере и водене бојице платила 1.500 динара, док је за 15 свезака, два блока за ликовно и нотну свеску искеширала више од 3.000 динара. Сет лењира и шестар коштали су је 380 динара, свега два провидна увијача за свеске платила је укупно 260 динара, за две кутије патрона за налив-перо дала је 378 динара, док је четири лепка, која ђаци и највише троше, платила укупно 440 динара.

– Да се разумемо, нисам куповала најскупљи прибор. Гледала сам да узмем што је могуће јефтинији, а да је опет средњег квалитета. Срећом, раније сам купила ранчеве јер да морам сада да дам паре и за то, не бих знала шта да радим. Верујем да за преостали прибор за сина, а ту рачунам и перницу, нећу проћи без минимално 4.000 динара – додаје она.

Куповина мало-помало

Како је за лист недавно испричала власница једне књижаре, родитељи и ђаци куповину ствари за школу неретко почињу по завршетку школске године, јер нису у финансијској могућности све одмах да купе пред 1. септембар.

– Родитељи одвајају мало-помало. Неки првог месеца купе торбу, следећег перницу и на крају остатак школског прибора – свеске, лењире, шестаре, оловке, гумице и остало. Углавном се распореди, па се током целог лета се купује – казала је Драгана Зељковић, власница књижаре.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да многи трговци прибегавају разним средствима да на брз, ефикасан или једноставан начин дођу до пара.

– Знате и сами да онда кад су, рецимо славе, цене онда иду нагоре. То се дешава и пред почетак школске године. На перфидан начин подижу се цене. С друге стране, пред почетак школе одређени хипермаркети дају акције на школски прибор, али се не треба залетати већ проверити да ли је заиста нешто снижено, иако пише да је на акцији. А ако је снижено, онда обавезно видети за колико, јер некада то снижење уме да буде незнатно – наводи Паповић.

Цене школског прибора

мале свеске 35-800
велике свеске 60-1.400
пернице са прибором 700-4.000
празне пернице 200-2.000
оловке 15-80
лењири 150-200
темпере 200-1.000
фломастери 150-500 бојице
бојице 100-600
обични ранчеви 1.200-7.000
анатомски ранчеви 3.500-15.000

*цене су изражене у динарима

Курир.рс/Ало

Коментари

Коментари


Препоручујемо