БЕЗ ПРЕКЕ ПОТРЕБЕ НЕ ИЗЛАЗИТЕ ИЗ КУЋЕ, АКО СПАДАТЕ У ОВУ ГРУПУ ЉУДИ! | Жиг Инфо

БЕЗ ПРЕКЕ ПОТРЕБЕ НЕ ИЗЛАЗИТЕ ИЗ КУЋЕ, АКО СПАДАТЕ У ОВУ ГРУПУ ЉУДИ!

Хронични болесници, деца, омладина, труднице, старији грађани требало би да се чувају високих температура и уколико је то могуће да без преке потребе не излазе напоље, будући да ће наредних дана температура бити и изнад 40 степени.

У Србији ће данас бити сунчано и веома топло, с температуром до 41 степен, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод. Најгоре ће бити сутра, где се очекују максималне дневне до 42 степени.

С обзиром на то да је на снази црвени метеоаларм, који се издаје када временски услови могу лоше да утичу на здравље људи, стручњаци Инститит за јавно здравље „Батут“ саветују ко све треба да води рачуна.

– Код здравих особа временске прилике, макар биле и изненадне и бурне, осим субјективног осећаја непријатности неће проузроковати по живот угрожавајуће реакције у организму. Осетљива популација су деца, омладина, труднице дојиље, стари, оболели од хроничних болести, као и особе које се баве тешким физичким пословима, односно чији је посао везан за рад на отвореном, имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу – упозоравају у Институту „Батут“.

Уколико спадате у ову групу људи потребно је да наредних дана више пажње посветите своме здрављу, да пијете што више течности, боравите у климатизованим просторијама, избегавати тешке физичке активности и не излазите напоље без преке потребе:

1. Особе које имају висок притисак

2. Дијабетичари

3. Гојазни

4. Алкохоличари

5. Бубрежни болесници

6. Особе које имају проблем са плућима и ХОБП

7. Оболели од цереброваскуларних болести

8. Бебе и мала деца

9. Запослени у пољопривреди, који су директно изложени сунцу

10. Запослени у индустрији који су изложени вештачком извору топлоте

11. Запослени у администрацији или делатностима у лошим вентилираним просторијама

12. Професионални спортисти или особе које се рекреирају на отовреном

Не излажите се топлоти

Савет стручњака је да наредних дана треба изабрати најхладнију просторију у стану, уколико не постоји клима, и ту боравити током читавог дана. Ако неко нема могућност да расхлади свој стан или кућу, два до три сата дневно може провести у расхлађеном простору ван куће, на пример у климатизованим јавним зградама. Потребно је избегавати боравак напољу у току најтоплијег дела дана од 10 до 17 сати.

Колико је могуће избегавати напорне физичке активности. Ако оне ипак морају да се обаве, то је најбоље урадити у току најхладнијег дела дана, што је обично између четири и седам ујутру. Потребно је боравити у хладу, а децу неостављати, као ни животиње, у паркираним возилима.

Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Потребно је туширати се или купати у расхлађеној води. Могу се примењивати и хладне облоге, пешкири, сунђери, купке за стопала. Носити лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако се излази напоље, носити шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Редовно уносити течност, пре свега воду. Искључити алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимати мање, а чешће оброке. Избегавати храну са високим садржајем протеина.

ИЗВОР: БЛИЦ

Соња Тодоровић

 

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Oteo devojčicu (9) sa svadbe!

Policija u Francuskoj odredila je pritvor muškarcu (34) zbog sumnje da je 27. avgusta, na svadbenom veselju, oteo devetogodišnju devojčicu Maelis de Araujo. Osumnjičeni je ...