БЕЗ „ПРЕВОЗА“ И ВИНЧА И РИТОПЕК Скеле јуче нису превозиле? | Жиг Инфо

БЕЗ „ПРЕВОЗА“ И ВИНЧА И РИТОПЕК Скеле јуче нису превозиле?

Према сазнањима Жиг Инфа, скеле којим се превозе мештани Винче и Ритопека преко Дунава до својих пољопривредних поседа поседа до „банатске“ стране , јуче нису саобраћале.

Како сазнајемо од мештана ова два места, скеле нису кренуле још од јутарњих сати а чим су се мотори покренули на овим скелама, они су се и угасили.

Подсетимо се, више од 50 година мештани Ритопека и Винче из београдске општине Гроцка скелом прелазе Дунав на банатску страну да би обрађивали земљу. Да нема скеле, кажу да не би могли да се баве воћарством и ратарством од којег живи већина житеља у Ритопеку.

Сваког дана од шест до осамнаест часова скела седам пута пређе Дунав и превезе до девет трактора воћара и ратара из Ритопека који су у потрази за плодном земљом стигли до Иванова. Ту су пронашли све што им треба и на банатској земљи узгајају брескве, кајсије, крушке, јабуке и житарице, али да нема скеле ови вредни људи би остали без квалитетног рода и прихода.

Иначе ово није први пут да се дешавају овакви или слични кварови на скелама. Последњи се десио крајем марта 2017. године, када је грочанска власт изјавила да се ради о политичкој саботажи.

-Радници ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка, који раде као мотористи на скелама у Винчи и и Ритопеку, јутрос по доласку на посао приметили да нешто са моторима није у реду и да не раде како треба о чему су одмах обавестили шефицу превоза преко Дунава, Оливеру Миленов, која је хитно ангажовала механичаре. По доласку на лице места у Ритопек, а затим и у Винчу и након прегледа мотора, механичар је констатовао да је у моторе на обе скеле сипана вода. Из мотора је избачено више од 3 литра воде, замењени су филтери и скеле су пуштене у рад. Највећу штету претпели су корисници скела, пољопривредници из Винче и Ритопека , који су у Ритопеку више од сат времена, а у Винчи више од два сата чекали да се отклони квар и пређу преко Дунава до својих имања. Председник Скупштине градске општине Гроцка Стефан Дилберовић истакао је да је ово највероватније политичка саботажа и недопустив поступак у изборној кампањи, о чему је обавештена и полиција и да је увиђај у току, којим ће се утврдити ко су починиоци овог вандалског чина. Са грађанима у Винчи и Ритопеку, заједно са председником Скупштине градске општине Гроцка Стефаном Дилберовићем, јутрос су разговарали помоћник директора ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка Дејан Миланковић, шефица превоза преко Дунава- скеле Винча и Ритопек Оливер Миленов и помоћник председника градске општине Гроцка задужен за пољопривреду Душко Живанчевић, изјавили су из Инфо службе ГО Гроцка крајем марта ове године.

За сада немамо информација да ли скеле оспособљење за рад, с обзиром да је данас нерадан дан.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо