Бисерко: Правни у Новом Саду спроводи одмазду над студентом | Жиг Инфо

Бисерко: Правни у Новом Саду спроводи одмазду над студентом

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко критиковала је Правни факултет у Новом Саду оптуживши га да спроводи „одмазду“ над студентом Стефаном Карановићем тако што му „из политичких разлога не допушта да се испише са тог факултета“.

„Поступање надлежних служби Правног факултета у Новом Саду представља грубо кршење права Стефана Карановића, као и кршење Закона о високом образовању и генерално права на високо образовање“, казала је Соња Бисерко агенцији Бета.

Карановић је крајем новембра прошле године поднео захтев за испис са факултета и издавање потврде о положеним испитима да би наставио студирање на другом факултету, али му је уместо исписнице Правни факултет изрекао меру суспензије, јер је наводно прекршио дисциплину.

Она је позвала надлежне просветне инспекције да се активно укључе у тај случај, као и Министарство просвете и надлежне покрајинске секретаријате.

Соња Бисерко је казала да је писала управи Правног факултета, али је да од њих није добила одговор.

Дисциплинску пријаву против Карановића поднела су 44 наставника и асистента са Правног факултета.

Стефан Карановић је агенцији Бета рекао да се против њега „води хајка“ због текстова који су излазили у појединим медијима о наводним махинацијама на Правном факултету, а које надлежни доводе у везу с њим.

„Оптужују ме да сам аутор тих текстова, што није тачно. Није тајна да познајем поједине новинаре и уреднике, као што није спорно да имам право да јавно искажем своје политичко мишљење“, навео је Карановић.

Додао је да је свестан да постоје одређени проблеми у функционисању факултета, да постоје озбиљне индиције и о радњама које би се могле кривичноправно, али „више колоквијално“ окарактерисати као „криминалне“.

„Као млад човек који није одустао од својих идеала, одлучио сам да скренем пажњу на то особама које сматрам ауторитетима, односно професорима и асистентима на Правном факултету у Новом Саду. Не желим да погнем главу и да се правим да не примећујем друштвену реалност која ме окружује“, навео је Карановић.

Према његовим речима, уместо да се факултет бави да ли су ти текстови истинити или не, уместо да тужиластво за организовани криминал то истражи, а надлежни на факултету предузму одговарајуће мере они се баве „измишљањем лажних афера на мој рачун и мојим прогоном“.

Додао је да је избачен са факултета на 36 месеци плус годину дана.

„Раније је било максимално годину дана, а онда су то у статуту померили на неограничено. Због мене су мењали статут“, тврди Карановић.

„Нека се полиција бави евентуалним малверзацијама на факултету, а мене нека оставе на миру. Хоћу да студирам и да будем бољи правник и научник од свих њих. А они ме у томе спречавају тако што ми на силу не дају да студирам“, рекао је Карановић.

 

(N1)

Коментари

Коментари


Препоручујемо