БОМБЕ НА СВЕ СТРАНЕ Пронађено много експлозивних направа у престоници старих и више од 100 ГОДИНА | Жиг Инфо

БОМБЕ НА СВЕ СТРАНЕ Пронађено много експлозивних направа у престоници старих и више од 100 ГОДИНА

Ако знамо да су се на подручју Београда у последњих сто десет година водила два светска рата, а да нам се касније догодило и НАТО бомбардовање 1999. онда и не чуди што се испод земље налази још неексплодираних експлозивних направа.

Последњи у низу случајева је проналазак гранате, по свему судећи надалеко познате “Дебеле Берте” заостале из Првог светског рата, на градилишту тржног центра “Ада Мол” код Аде Циганлије. Због ње су надлежни морали да зауставе радове на овој локацији све док експлозивна направа није однета на сигурно место.

Bezbedno aktiviranje bombe kod Gazele

Највећи број бомби и граната, углавном пореклом из неког од многобројних бомбардовања српске престонице, откривен је током градње “Београда на води”. Делом зато што се ради о највећем градилишту, а делом због саме локације која је много пута у историји “поспипана” разним бомбама.

Пре неколико година, Јово Сикимић из Центра за разминирање, обелоданио је да је реално очекивати проналажење бомби на овом подручју.

– То је подручје око Железничке станице, Карађорђеве улице према Сави, као и у близини мостова које су бомбардовали Немци током Првог и Другог светског рата, али и савезници 1945. године – рекао је Сикимић на конференцији за новинаре.

Mnogo zaostalih eksplozivnih naprava

У фебруару 2017. на овој локацији пронађена је авионска бомба тешка 250 килограма из Другог светског рата, која је деактивирана уз велике мере безбедности. Да “лежимо” на бомбама показује и слућај из септембра 2015. када је на Новом Београду, у Булевару Зорана Ђинђића, пронађена авионска бомба стара седам деценија и тешка преко 100 килограма.

Међутим, да се проналасци експлозивних направа не дешавају само на градилиштима говори и податак да је у септембу 2017. на гробљу Орловача пронађена противпешадијска мина, што су пријавили радници гробља. Исте године приликом ископавања гробног места на Новом гробљу, на дубини од 1,6 метара поред сандука са сахрањеним војником, откривена је ручна бомба.

ЗА ДВА ДАНА ПАЛО 100.000 ГРАНАТА

Део података о локацијама из бомбардовања 1944. је познат, док су позиције бомби бачених током Априлског рата 1941. и за време Првог светског непознаница.

Београд је бесомучно бомбардован са леве стране Саве, као и са оклопних бродова, од 28. јула до 2. децембра 1914. године. Касније, од 5. до 8. октобра 1915. из око 300 топова гађан је простор са десне стране Саве. За два дана на град је пало више од 100.000 граната.

Растко Александров  Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо