БОРАЦ Отац двоје деце живот проводи у инвалидским колицима, али се не предаје | Жиг Инфо

БОРАЦ Отац двоје деце живот проводи у инвалидским колицима, али се не предаје

Већ 15 година Александар Калабић (35) води борбу против мултипле склерозе. Отац двоје деце, међутим, пример је да не треба поклекнути.

Жели да буде користан и себи и друштву: Александар са ћерком и супругом
Иако је у инвалидским колицима, већ је радио у библиотеци, а недавно се обучио за веб-дизајнера.

Калабићу и његовој незапосленој супрузи, осмогодишњем сину и једноипогодишњој ћерки једини приход је 26.000 динара на име туђе неге и помоћи. Притом су и подстанари, јер је Александар због трошкова лечења морао да прода сопствени стан.

Живот му се из корена променио после 2001. године, када је у војсци примио вакцину и три дана имао температуру изнад 40 степени. Због неразумевања старешина, није могао да излечи реакцију на вакцину, која је била окидач за тешку болест.

– Никога не кривим због моје болести, нисам тужио државу ни Војску. Једино што желим је да радим и да будем користан друштву. Пре три године био сам ангажован шест месеци на јавним радовима за особе са инвалидитетом. Радио сам у Дечјој библиотеци административне послове на рачунару, новац је био у другом плану, ништа није било тешко, ни посао, ни неприлагођеност уласка у зграду особама са инвалидитетом – прича Александар.

„Лекови ми погоршали болест“
После деценију и по борбе са болешћу, Александар Калабић сматра да су лекови један од разлога што му се стање прилично погоршало.
– Лекови у које се неуролози света куну и за чију набавку му је требало и до 60.000 евра годишње, код мене, као и код неких мојих пријатеља који болују од исте болести, убрзали су ток болести – каже Калабић.

Он није посустао ни у филијали Службе за запошљавање где је прошао обуке за предузетнике и преквалификовао се за веб-дизајнера.

– Са пријатељима дизајнирам визиткарте, постере, позивнице, логотипе, обрађујем фотографије… У овом послу видим могућност да се радно ангажујем. Надам се да ће то видети и послодавци – каже Александар.

П. Вујанац     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо