ЧЕКАЈУ НАС ПОСКУПЉЕЊА Велике поплаве и невреме дижу цене воћа и поврћа, чак и до 50 ОДСТО | Жиг Инфо

ЧЕКАЈУ НАС ПОСКУПЉЕЊА Велике поплаве и невреме дижу цене воћа и поврћа, чак и до 50 ОДСТО

Велике поплаве и невреме који су захватили поједине делове Србије протеклих месец дана подижу цену воћа и поврћа, пре свега на нашим пијацама, кажу стручњаци за Блиц Бизнис. Ипак, како додају, због десеткованих засада воћа квалитет је опао па неће бити извоза, што ће повећати понуду у земљи, па чак и спустити цену.

Бранислав Гулан, члан Академијског одбора за село САНУ, наглашава да су кише значајно смањиле квалитет пшенице, и да се ове године очекује род од око три милиона тона.

– Ипак, део рода је уништен јер је пшеница полегла због јаке кише. Такође, овог пролећа невреме је унуштило укупно 120.000 тона воћа. Тако ћемо, на пример, уместо 36.000 тона кајсије, колико смо имали годишње, сада добити само 12.000 тона. Дакле, две трећине је уништило невреме – истиче Гулан.

Према његовим речима, због тога ће и понуда воћа и поврћа на тржишту бити знатно мања.

– Воће је више настрадало тако да ту можемо очекивати и већи раст цене у односу на поврће. Колико ће тачно износити поскупљење није познато, али сигурно можемо очекивати померање за 10 одсто навише – наводи Гулан.

Потпредседник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Зоран Николић истиче да је сада већ приметно поскупљење парадајза.

– То се дефинитивно већ види. Цена је сада већа за око 20 динара по килограму, што је поскупљење од око 40 до 50 одсто. То се углавном односи на унутрашњост Србије и оне делове земље где су биле поплаве – наводи Николић.

Како додаје, нису све културе угрожене поплавама и питање је какав смо род имали.

– Сваке године имамо повећање засада малина, купина, вишања, па би то могло да компензује оно што је уништено због невремена. Зато ни њихова цена не би требало да се промени – истиче Николић.

Агроекономиста Миладин Шеварлић каже да су најгоре прошли воћњаци, посебно малињаци.

– То значи да практично нема производа прве класе, односно за извоз. А смањен је драстично и принос. Оно што је преостало може да служи само за индустријску прераду. То значи барем четири пута нижу цену – наводи Шеварлић.

Malinjaci nastradali od grada

Он очекује и мањи принос пшенице која је такође настрадала, а каже да је питање и да ли ће доћи и до штете на сунцокрету због дуготрајних киша.

– Даље, однос понуде и тражње на тржишту хране у Србији у значајној мери регулише увозни лоби. У том погледу не верујем да ће бити значајнијег промена цена. Такође, и куповна моћ потрошача је ниска па можете повећавати цене колико хоћете, купаца неће бити – закључује Шеварлић.

Ипак, за председника Покрета за заштиту потрошача Србије Петра Богосављевића, ради се о психолошком утицају на потрошаче због повећања цена, а не о реалним очекивањима.

– Поплаве су утицале на воће и поврће на подручјима која су захваћена овим непогодама. С друге стране, у подручјима која нису претрпела штету, понуда ће бити већа, што ће надокнадити ове губитке. Зато сматрам да нећемо имати скок, већ стагнацију цена ових производа – наглашава Богосављевић.

С.Гаврић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Dnevni horoskop za nedelju, 24. septembar

OVAN (21.03.-20.04.)Karijera: Sprovodite u delo gotovo sve svoje ideje. Iako odlično funkcionišete, neka vas ne iznenade blagi talasi nervoze – posledica preteranog iznurivanja. Jasno postavite ...