ЦЕО СВЕТ ЗАБРИНУТ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ Уколико на Инстаграму потражите опасну игрицу „Плави кит“ добићете НЕОБИЧНУ ПОРУКУ | Жиг Инфо

ЦЕО СВЕТ ЗАБРИНУТ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ Уколико на Инстаграму потражите опасну игрицу „Плави кит“ добићете НЕОБИЧНУ ПОРУКУ

Игрица „Плави кит“ која се из Русије раширила по целом свету, а стигла је и у Србију, а која наводи тинејџере и децу на опасне задатке и самоповређивање, а на крају и самоубиство, направила је узбуну и на друштвеној мрежи Инстаграм.

– Сваки задатак мораш марљиво испунити и нико не сме знати ништа о томе. Кад завршиш задатак, пошаљеш ми фотографију. И на крају игре, умреш. Јеси ли спремна? – речи су којим се малолетници уводе у свет „самоубилачке“ онлајн игре „Плави кит“.

Ова опасна игрица која функционише тако да деца на мејл или на свој профил на некој друштвеној мрежи добију линк који их води у почетак зачараног круга.

Наиме, „Плави кит“ потом почне да поставља задатке који се морају испунити да би се напредовало у игрици, а они, иако испрва делују наивно и бесмислено, убрзо постају све агресивнији.

Наиме, игрица тера децу и тинејџере који је играју да се самоповређују тако што ће ножем резати пор рукама, а потом и поделити ту крваву фотографију.

У Русији су забележени у случајеви самоубиства због ове игрице, јер онај ко покуша да престане да је игра или да је обрише почиње да добија претеће поруке.

Пре неколико недеља такав случај забележен је и у Србији, тачније у Великој Плани, када је у „шаке“ ове игрице запао и једанаестогодишњи дечак. Срећом, његови пријатељи су родитељима рекли да дечак игра опасну игрицу, након чега су родитељи малишана све пријавили полицији.

Због свега овога, међу родитељима широм света завладала је паника, па се тако у акцију борбе против смртоносне игрице укључила и друштвена мрежа Инстаграм.

Наиме, када се на овој друштвеној мрежи укуца #блуwхале на екрану ће вам се уместо фотографије појавити порука од Инстаграма са питањем: Можемо ли да вам помогнемо? А потом и објашњење:

„Објаве са траженим речима често подстичу понашање које може бити опасно, па чак и довести до смрти. Ако пролазите кроз тежак период, желимо да вам помогнемо…“ – пише у поруци Инстаграма.

Уколико се клинке на линк који ова друштвена мрежи, он ће кориснике одвести на посебну страницу на којој ћете добити савете како да се изборите са проблемом.

Разговарајте са пријатељем, контактирајте службу за помоћ или прочитајте савете и добијте подршку…

Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо