ЧЕТВРТИ ДАН ПРОТЕСТА: Против власти широм Србије (ФОТО И ВИДЕО) | Жиг Инфо

ЧЕТВРТИ ДАН ПРОТЕСТА: Против власти широм Србије (ФОТО И ВИДЕО)

Четврти дан заредом у више градова Србије одржани су протести младих незадовољних режимом Александра Вучића и његовом победом на председничким изборима. Нови протести најављени су и за сутра.

Београд: Тоалет папиром на зграду Владе Србије

Уз ватренији и гласнији почетак, четврти „Протест против диктатуре“, бројнији него претходни, кретао се синоћ новом трасом, од Скупштине, обишавши највеће факултете Универзитета у Београду и поново РТС и Владу Србије. Испред зграде РТС-а је опет ситуација била најзаоштренија са повицима „хоћемо уживо!“ И паљењем бакљи. Потом су сели на бетон одајући пошу минут ћутања погинулима у згради Јавног сервиса током НАТО бомбардовања 1999. Наставили су до зграде Владе.

Неколико јаја полетело је и разбило се о врата зграде Владе, летео је и тоалет папир, а врата су излепљена плакатима који илуструју мишљење демонстраната о односу премијера Александра Вучића и Небојше Стефановића, министра полиције. Неколико полицајаца који су стајали у близини нису одреаговали на овај гест.

 

Под пуном опремом у виду добоша, пиштаљки и разноврснијих транспарената, демонстранти су све време узвикивали добро познате пароле, а скуп је отпочео покличом „Србија!“

На оптужбе које се појављују у јавности – да су окупљени страни плаћеници, да их финансира Џорџ Сорош, демонстранти одговарају транспарентом „Сорош је хтео да нас преузме, али не може, ми смо српска слободарска омладина“. Да ће „Српска слободарска омладина“ постати званични назив групе која организује протесте тешко је рећи, с обзиром да се у маси појавило још много различитих потенцијалих назива, а појавило се и много различитих групација које покушавају да преузму вођаство над протестима. На самом почетку протеста, на челу колоне, каже нам један од организатора, појавили су се „комунисти“ који су хтели да их „изгурају“ па су зато колону морали да поведу у другом правцу – уз Булевар краља Александра, ка Правном и техничким факултетима. Међу онима који су се „пробили“ на почетак била је и Мила Алечковић, лидерка екстремно националистичког покрета „Отаџбина“. Како су нам организатори рекли, она се ту нашла самоиницијативно, против чега су покушали да негодују. Првобитни план, према речима организатора, био је одлазак до зграде Ректората Универзитета у Београду.

Ипак, различите путање за сваки протест чини се да су анимирале масу и спречиле расипање људи, који већ четврти дан ходају по неколико сати, са сада већ добро познатим јасно дефинисаним захтевима протеста. Промена руте, на почетку је збунила и малобројне припаднике саобраћајне полиције. Других припадника полиције није било, осим можда оних у цивилу. Примећеном човеку са воки-токијем, један од учесника гласно је добацио „Инспекторе јесте ли добили сендвич?“

Протест против диктатуре данас се оградио од графита „Смрт Вучићу“ и „Смрт Вулину“, који су исписани у Влајковићевој улици и улицама око Скупштине Србије. Како су навели за Данас, за таквим графитима нема потребе и они никако не изражавају расположење и став учесника протеста.

Протест против диктатуре завршио се на степеницама улаза у Скупштину. Демонстранти су били у ефорији најснажнијој у досадашњем трајању протеста, скандирајући „Доле диктатура“ и „Сутра у 18“.

Нови Сад: Више хиљада људи у протесној колони

Са Трга Републике код Рибље пијаце и вечерас је кренула колона људи иза транспарента на којем пише „Против система“. Пре поласка, студенти су прочитали своје саопштење у којем наводе: „Протести у Новом Саду су иницирани од стране студената а не омладине било које политичке странке или невладине организације! Ово наравно није само студентско питање и ми смо ту да се боримо за права свих нас, не само студената него и радника и свих оних који су годинама сиромашени од стране разних власти. Ми се не окупљамо да дамо подршку било ком политичару или странци и зато на протесту нису добродошла страначка обележја или обележја неке сличне организације. Знамо да су неке политичке странке подржале студентске протесте али им унапред поручујемо да нам њихова подршка није потребна!

Ово јесте борба против актуелне власти, али је исто тако и борба против свих оних који чекају да буду власт како би радили исте ствари. Боримо се против политике која укључује лош однос према радницима, урушавање здравства, урушавање школства, одузимање плата и пензија (спровођење мера штедње кроз плате и пензије) и стога су на нашим протестима пре свих добродошли управо радници, пензионери, студенти и ђаци за које се боримо.“

Након што су на Тргу објавили да су „За Србију и за Нови Сад, а не против“, како су то покушали да им спочитају у неким режимским медијима, студенти су заједно са грађанима који су им се придружили, кренули кроз Змај Јовину и Улицу Модене, потом Јеврејском где су на раскрсници са Булеваром ослобођења поседали на улицу како би демонстрирали миран и ненасилан карактер протеста.

Зрењанин: Доста је

Неуморни Зрењанинци који учествују у „Протесту против диктатуре“, предвођени младим људима, наставили су у четвртак по ветровитом времену своје окупљање на Тргу др Зорана Ђинђића. Њих стотину најупорнијих поручило је власти да не одустају. Загревање је почело канонадом пиштаљки и труба, наставило се узвицима „Доста је“ да би приликом протеста учесницима био прочитан текст девојке из Ниша, која је поручила „да докле год је он на телевизији и свим каналима, дотле ми морамо бити на свим улицама“. На протесту у Зрењанину учествују све генерације, почев од младих до најстаријих Зренајнинаца.

– Као просветни радник поносан сам на то што су млади препознали шта се дешава у нашем друштву, што се не мире са тим да треба да одавде одселе јер за њих нема посла ни перспрективе, што су устали у одрбану начела демократије. Ми не учествујемо у овим протетсима као синдикат али подржавамо захтеве младих. Ови људи хоће да мењају Србију и ми смо препознали тај њихов циљ – каже Душан Кокот из сидиката Независност.

Учесници протеста у Зрењанину прочитали су јавно захтеве студената из Новог Сада, Београда, Ниша и Суботице које су окупљени поздравили аплаузом.

– Већ се то претвара у деценије, када израчунамо колико треба да доказујемо сами себи да ово није ни „д“ од демократије, није ни било нити смо ми омирисали праву демократију. Само се смењују у ствари неке келптократије и деспотизми разни, и увек трагамо за неким вођом уместо да се уреде ствари, да знамо ко шта ради и да се преузме одговорност. Ово како је сада ни на шта више не личи, криминалци се награђују а људи се уништавају, не постоји будућност. Ја сам овде дошла јер сам забринута, не због неког здушног протествовања, већ због тога што мислим да су експоненти разних режима на све спремни како би оставили ствари таквима какве тренутно јесу, а никакве су – сматра професорка биологије у зрењанинској гимназији Зорица Радишић.

Протестна колона са Трга др Зорана Ђинђића упутила се према насељу Леснина и 4. Јул кроз улице Коче Коларова, и у повратку кроз Ђуре Јакшића. Пре растанка поручено је “Имамо право на бунт, слободни смо.” Нови протест заказан је за петак, на Тргу код Ђинђића.

Ниш: Милице, кажи тати да не лаже

„Милице, кажи тати да не лаже“, један је од транспарената међу неколико хиљада демонстраната, углавном студената и младих, окупљених на четвртом заредом протесту „Против диктатуре“ у Нишу, испровоцираном „нерегуларним“ председничким изборима, на којима је кандидат власти Александар Вучић апсолутно фаворизован.

Демонстрантима, којих је било више него предходних вечери, нико се није обратио, а међу окупљенима није било могуће поуздано сазнати да ли ће и када. Осим студената и младих, примећене су и читаве породице, а мала деца су ношена на раменима. Није било приметно присуство униформисане полиције,изузев саобраћајне, а полиција у цивилу је снимала скуп, као и сваке вечери.

Демонстранти су носили уобичајене пароле против Вучића, „диктатуре“, сиромаштва у земљи, примитивне кампање, лажних диплома и слично, а примећене и нове, упућене медијима- „Хоћемо културу, нећемо Информер“ или „Изађите на улицу, новинари јавите се“. Скандирали су већ препознатљиво „Вучићу п….у“, „Ав ав“, „Вучићу лопове, покрао си изборе“ и „Излазите напоље“.

Новинари су међу демонстрантима запазили и неколико припадника појединих опозиционих странака, али су сви они наглашавали да су „дошли као грађани“. Није било страначких и других обележја. И вечерас је поновљено да је окупљање спонтано, и организовано путем друштвених мрежа, те да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат.

Ваљево: Људи се плаше

Протест у Ваљеву настављен је и вечерас скупом на Градском тргу и шетњом градским улицама. Ове вечери на самом Тргу нешто мање окупљених него претходних вечери.

Подржавајући и придружујући се захтевима протестаната у Београду и Новом Саду око стотинак протестаната у Ваљеву и вечерас је прошетало градским улицама. Оставке чланова РИК-а због непоштовања Уставног суда, разрешење дужности председнице скупштине Маје Гојковић због блокаде рада скупштине, смена чланова РЕМ-а због неадекватног реаговања на приговоре о неравномерној заступљености и дискриминацији поједних председничких кандидата на медијима са националном фреквенцијом, разлози су и захтеви које наводе учесници протеста у Ваљеву.
Са пиштаљкама у рукама позивајући градјане да им се придруже протест је прошао кроз неколико централних градских улица док су их поједини пролазници поздрављали.

Протестанти тврде да се самоорганизују и да протесте нико не финансира, па и да нису партијски организовани. Ипак међу њима видењени су поједини чланови ГО ДС, Двери и независни одборник у Скупштини града Љубомир Радовић који је недавно пре самих избора напустио Покрет Доста је било на чијој се квоти нашао у Скупштини. ГОДС-а на конференцији за новинаре одржаној током дана изнео је став да подржава протесте, али у њима не учествује и неорганизује их. Ниједна друга партија у Ваљкеву до сада се није огласила поводом поменутих протеста.

Док су вечерас сви ваљевски медији, па и локално дописништво РТС-а, били присутни на Градском тргу, вечерас је био приметан значајно мањи број извешатача. На питање новинара Данаса зашто их на протесту нема више, један од учесника протеста каже да се људи плаше. “Али полако ослободиће се они страха”, додаје без жеље да каже име и презиме.

У току дана на локалним порталима у оквиру коментара, поједини коментатори делили су упутства како да се протестанти понашају, како да користе мобилне телефоне и наглашавали уљудност према органима реда. Ваљевска полиција протестанте у шетњи кроз град прати на зачељу колоне, али за сада никаквих инцидената или сукобљавања није било.

Врање: Трећи протестни скуп

Трећи протестни скуп „Против диктатуре“ на Тргу „Станише Стошића“ обележило је присуство десетак младих. Нико од присустних новинарима није најавио да ли ће „за викенд како је објављено на друштвеним мрежама скуп бити осмишљенији“. Средњошколци и студенти Педагошког факултета као и неколико високошколских установа које су овде измештене са Косова, током пре поднева у разговору за новинаром Данаса изнели су готово јединствени став „да њих било какви протести не интересују“. Они како наводе „нису задовољни победом председничког кандидата Александра Вучића“, али и прецизирају „да не примећују да је било крађе“, иако очекују „побољшање услова за школовање као и већу владавину права“.

Крагујевац: Протест и због медијског мрака

Више од хиљаду Крагујевчана, махом младих и вечерас се, треће вече заредом, окупило на централном градском тргу „код Крста“, где су, опремљени пиштаљкама и трансапернтима, поново протестовали „против диктатуре“ и изборних резултата, односно нерегуларних услова на минулим председничким изборима. Демонстранти протестују и, како кажу, због медијског мрака у Крагујевцу и Србији и социјално-економског безнађа у земљи које понајвише погађа управо младе.

Након окупљања “код Крста”, Крагујевчани су и синоћ оганизовали протестну шетњу улицама у центру града. Током шетње, учесници протеста скандирали су већ уобичајено “Вучићу,лопове”, “Изађите напоље” и друго. Учесници протеста краће су се задржали и испред зграде Радио телевизије Крагујевац која, након пропале приватизације, недељама већ не емитује радио и телевизијски програм.

Позната крагујевачка новинарка Јованка Николић каже да су актуелне протесте у Крагујевцу и Србији узроковали тотално нерегуларни (пред)изборни услови на минулим председничким изборима, што недвосмислено показују последња истраживања БИРОДИ и Новосадске новинарске школе.

– Ми у кампањи нисмо имали никакву дебату. Имали смо голу пропаганду кандидата владауће коалиције. Милслим да су захтеви студената потпуно оправдани и реално оствариви. Зато протести нису закаснели, како се то тврди у делу јавности, каже Николићева.

Ужице је изгласало други круг

„Уижце је изгласало други круг! Ужице неће дикратора“, била је једна од порука, која је доминирала на вечерашњем протесту „Против диктатуре“, а којом се подосећа на то да је Александар Вучић, председнички кандидат актуелне власти, освоијио нешто мање од 49 одсто гласова у том граду.

За разлику од претходне две вечери, када је почињао на главном градском тргу, протест је вечерас почео окупљањуем испред Скупштине града, а потом је уследила шетња главном улицом, уз звуке пиштаљки, трубица и бубња, заустављањем испред седишта СНС и повицима „Ав, ав…“, „Уааа СНС“…

Демонстранти су носили транспаренте са натписима „Док по земљи свашта раде, на ТВ-у лимунаде. Стоп медијском мраку“, „Нисмо ми госпођа Нада да чекамо 35 година“, док су нешто старији поручивали „Моје место је са мојом децом“…

На вечерашњем протесту било је мање од стотинак људи, првенствено младих, који нису крили незадовољство слабим одзивом суграђана. Окупљени су прошетали и до Ужичке гимназије, како би анимирали гимназијалце да им се придруже, али у томе нису успели. Нови протест је најављен и за сутра у 18 часова.

Пожаревац: Најбоља организација до сада

Трећи дан протеста Пожаревљана под називом „протестом против диктатуре“ који је организован путем друштвених мрежа обележила је најбоља организација до сада. Како од стране протестаната, тако и од стране полиције. Протестанти су се окупили на уобичајено место окупљења испод билборда са Вучићевим предизборним плакатом на кружном току у центру града, пре 19 часова, где су се груписали са транспарентима, и договорили маршуту шетње, као и о паролама које ће извикивати.

Пре поласка у шетњу један протестант са маском на лицу, преко мегафона који је у међувремену набављен, обратио се присутнима обавештавајући их о разлозима и циљевима протеста. Тачно у 19 сати кренула је колона утврђеном маршутом у шетњу. Овог пута, полиција је заслужила све похвале јер су на траси којом се шетња одвијала, обуставили саобраћај, како би се она што лакше одвијала и, избегли, евентуални конфликти, са нервозним возачима.

Градом је одзвањало, лопови, лопови, вратите нам гласове и неизбежно Вучићу педеру. Први застој направили су код градске скупштине где су уз салве звиждука позивали градске функционере да изађу напоље. Убедљиво најачи протест и бука испољена је испред седишта СНС-а. Ту су сви ко један узвикивали: “Лопови, лопови, покрали сте гласове и сви ће те у затворе“.

Иако је у просторијама СНС било упаљено светло, а на вратима изнутра стајало неколико чланова, они нису излазили, нити су на скандирања реаговали. Након краћег задржавања протестани су мирно кренули даље у шетњу и завршили је на полазном месту, накокон пола сата шетње. Ту су се договорила да и сутра на истом месту и у исто време дођу на протесте, који ће, како су рекли, трајати до испуњења њихових захтева.

Смедерево: Пиштаљке и скандирање

У центру Смедерева и вечерас је одржано протестно окупљање и шетња, уз претежно учешће омладине, али и малишана и старијих суграђана. Уз пиштаљке и скандирање, пароле против актуелног режима, поворка се кретала сада већ устаљеном стазом, од вишедеценијског места окупљања омладине “код Фонтане”, поред суда до зграде локалне самоуправе.

Тамо је одржан мини протест, праћен звуцима пиштаљки, а транспаренти са паролама су и вечерас остављени испред улаза у зграду Градске управе. Међу омладином у протесту нашао се и један “страни плаћеник”. Само у шали, како нам је објаснила, због чињенице што јој је супруг немачки држављанин.

“Дошла сам да подржим народ, уопште. Ово више није слободна држава, то је диктатура и та диктатура мора да оде. Не припадам ниједној партији, мени је важно да променимо систем. Глас народа не постоји. Нема петиције, нема референдум.. Мени лично је добро, али ми није добро кад погледам око себе и видим да људи једва преживљавају, почевши од моје породице ”, рекла је за Данас Јованка Граф, представница Покрета 99 посто.

Учесници протеста наставили су шетњу, уз звуке пиштаљки, до полазне локације и за петак заказали нови, четврти протест.

Лесковац: Без страначких обележја

Неколико десетина грађана Лесковца, углавном младих, окупило се вечерас испред Робне куће и, четврти дан за редом, кренуло у протестну шетњу центром града и Нишком улицом. Учесници протеста су носили транспаренте „Лопови“, „Не диктатури“, „Вучић није мој председник“, „Излазите напоље“ и „Ко ће, ако не ми“.

Као и претходних дана, на протесту није било страначких обележја. Демонстранти тврде да на протестима учествују због изборне крађе, борбе против диктатуре и одсуства перспективе за младе људе.

Преко 1.000 људи шетало Панчевом „против диктатуре

Прва протестна шетња „против дикатуре“ у Панчеву је прошла успешно.

После 18 почело је загревање за протест, иначе заказан преко интернет мрежа, на простору испред зграде Градске управе. Док су ветерани друштвене па и страначке акције стајали унаоколо главну реч већ на том плочнику преузели су млади. Који млади? Па они који су прошли кроз масу и скромно понудили налепнице као и они што су пустили глас из грла и повремено седали уз скандирање: “Онесвести се”.

Већ на градском плочнику после после узвикивања: “Чији град – наш град” могло се наслутити да ће кроз протестну шетњу бити извршено буђење Панчева. А онда је уследио покрет кроз Сокаче, па улицом Војводе Радомира Путника до главне аутобуске, улицом Светог Саве па кратко Змај Јовином до Карађорђеве, после улицом Браће Јовановића до раскрснице Димитрија Туцовића и Моше Пијаде.

Са освајањем коловоза почело се готово одмах. Стрпљиви возачи чекали су да млади прођу у свом протестном маршу, а упорни позиви да се изађе и пружи подршка уродили су плодом па се убрзо у шетњи нашло више од 1.000 људи. Сваком гласном поруком, препознатљивих садржаја од “ав,ав”, преко “пуко си” и “педеру” као и “покрао си изборе”, млади у протесној шетњи нису допуштали да се иједног тренутка посумња коме су гласне поруке упућене.

Протестног застајања, чучања па и погрдних повика АТП-у било је испред Главне аутобуске станице, нешто даље код Максија билборду Александра Вучића “додата “ је налепницама “пуко си”. Али главни догађаји, кроз панчевачких сумрак, тек је требало да уследи.

Новинари су се међусобно згледали типујући да ли ће протест обићи централу СНС-а (здање Водне заједнице) или ТВ Панчево – а амбициозни млади људи да не оставе планирани посао незавршен обишли су оба места. На зграду СНС-а слетело је неколико припремљених јаја као и на билборд премијера и будућег председника прекопута. Панчевачко средиште најмоћније странке у држави, тамних прозора и с катанцем на заштној огради улаза, деловало је напуштено док су бројни шетачи где год стигну лепили поруке “пуко си” и “против ненормалног”. Један од учесника се попео на ограду и на врата залепио налепницу.

Испред ТВ Панчево било је још живље. Из стотина грла одјекивало је “хоћемо уживо”, без лепљења налепница није ни овде прошло, а љубазни протестанти покушавали су да се и преко интерфона најаве редакцији ТВ Панчево.

И већ је било готово 20 сати када је улицом Николе Тесле, преко Трга Слободе, протестна шетња (изведена темпом марша) стигла поново испред зграде Градске управе.

Треба ли напоменути као нисмо видели ниједан разбијени прозор, ниједно ваљање одваљених појединаца на ћошковима и клупама, ниједан сукоб ни са ким. Истина на крају било је опрезног пењања на повисоке стубове намењене плакатирању.

Да су били упознати са трасом шетње панчевачки саобраћајци би сигурно помогли али и овако је захваљујући разумевању возача шетање прошло без последица. Да су могли претпоставити куда су шетачи намеравали вероватно су полицајци у цивилу могли избећи снимање младих, али и нешто старијих шетача, мобилиним из руке.

Но протести 21. века, технолошки и подразумевају да је свако свој камерман па ваља очекивати и брдо снимака и фотографија по мрежама наравно.Кад смо већ код камера, она ТВ Панчева је примећена, у одсуству камера дописништава РТС-а и РТВ-а.

Подсетимо се, протести су почели у понедељак, дан након председничких избора, у форми шетњи студената под називом „Протест против диктатуре“ у Београду, Новом Саду и Нишу, а претходна два дана проширили су се у око 15 градова Србије. Студентима се придружују и остали незадовољни грађани.

 

Жиг Инфо/Данас/медији

Коментари

Коментари


Препоручујемо