ЧУДНА ПРИЧА МАГИПОВА Шта се дешава на релацији „Еко Гроцка „- „Магип“ | Жиг Инфо

ЧУДНА ПРИЧА МАГИПОВА Шта се дешава на релацији „Еко Гроцка „- „Магип“

Градска Општина Гроцка и италијанска компанија “Магип” потписале су 30.07.2015 године уговор о јавно-приватном партнерству који предвиђа да та фирма инвестира око 10 милиона евра за решавање проблема комуналног отпада у тој општини.

Цена за комуналне услуге одношења смећа на територији ГО Гроцка, од 1. новембра 2015 године, од када је са радом почело прво јавно- приватно партнерство „Еко Гроцка“ је 480 динара по домаћинству.
„Еко Гроцка“ је у власништву „Магипа“ и ГО Гроцка у односу 80 наспрам 20 одсто.

Међутим, сам почетак рада предузећа „Еко Гроцка“ пратиле су многобројне притужбе мештана на рад, док је општинска већина у Гроцкој позивала на стрпљење и да ће се ти проблеми решити.

Почетком 2016. године, ГО Гроцка постаје доста чистија, а смеће се односило све редовније. Са коначним редовним одношењем смећа, почињу и први протести радника, тачније руководиоца „Еко Гроцке“ чланова и кандидата СНС-а.

У тој општој фрци око разних штрајкова и нелегалних обустава рада, клупко у предузећу „Магип“ почиње да се размотава. Уствари и одмотава и замотава.

Наиме, након више од два месеца од прве обуставе рада у „Еко Гроцка“ пропусти од стране „Магипа“ и стране ГО Гроцка су све видљивији. Кривац за такво стање изгледа да је заплетено клупко удружених појединаца који су опструирали рад овог предузећа, као и благо деловање власничке структуре „Магипа“, који су се уздали у рад надлежних органа Републике Србије.

У том моменту, као да је дошло до сукоба италијанског и српског менталитета. Док „италијани“ не схватају „српска посла“, односно пословицу да „комшији цркне крава“, „домаћи“ радници користе ту прилику.
Заплетено клупко затим полако почиње да се одмотава, али чини се недовољно. „Италијани“ си повукли неке правне кораке, али њихова решавање проблема у смислу „стрпљења“ доноси резултат да су многи радници, као и други клијенти изгубили део поверења.

Симоновићева спрега

Од самог почетка рада „Еко Гроцке“ предузеће добија епитет напредњачког предузећа. Тај епитет има смисла ако се у обзир узме чињеница да су први сарадници „Магипа“ запошљавали руководиоце „Еко Гроцке“, који су чланови СНС-а и блиски људи Драгољуба Симоновића- председника напредњака у Гроцкој. Према сазнањима Жиг Инфа, Симоновић је лично учествовао и у одређивању зарада тих људи, од којих су поједини добили и 1 200 евра у динарској против вредности. С друге стране, оштећени су многи други радници, који нису запослени преко Симоновићеве агитације јер су им примања далеко нижа, а практични рад се не може поредити са онима који су дошли „преко везе“ .

Спрега између Симоновића и такозваних представника синдиката у „Еко Гроцка“ је такође јако доказива. Према информацијама Жиг Инфа, председник комуналног синдиката комуналаца, односно главни представник гране из Београда М. С , се више пута се састао по разноразним ресторанима и другим објектима са Симоновићем.

Насупрот њиховим састанцима, М. С има јако лоше мишљење о извесном Драгану из Пожаревца, који је водио део правног тима „Еко Гроцке“. Подсетимо се веза Симоновића и Пожаревца датира одавнина, када се на Сребрном језеру почиње са градњом викендица грчанских функционера, блиских сарадника Симоновића.
Да нешто у „правном тиму“ није ваљало указује чињеница да „Магип“ као већински власник „Еко Гроцке“ повлачи или пак не повлачи потезе које многе збуњују и који делују сумњиво, гледајући на њих као пример доброг пословања.

Данашње стање у „Магипу“, односно „Еко Гроцка“ је и даље несхватљиво. Према сазнањима Жиг Инфа, „клупко“ се врло споро размрсује а због таквог стања врло вероватно може доћи и до брзог финансијског колапса. Увођењем плаћања таксе депонији у Винчи, „Еко Гроцка“ финансијски неће опстати. Разлика између прихода и расхода је све мања. А у тој разлици не остаје места за исплате радника.

„Магип“ врло брзо мора урадити реорганизацију предузећа, како би се кренуло у опоравак посрнулог пословања. Суштина реорганизације највише лежи у сржи проблема спреге између СНС-а, односно Драгољуба Симоновића и неспособних кадрова. За сада, ситуаиција не делује оптимистички јер спорост решавања проблема може довести до тоталног фијаска „посла века“, како су га и страни партнери ,а и општински челници Гроцке представили.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо