Цветање амброзије је на врхунцу, а мало ко зна да она изазива и СТОМАЧНЕ ТЕГОБЕ и то на овај начин | Жиг Инфо

Цветање амброзије је на врхунцу, а мало ко зна да она изазива и СТОМАЧНЕ ТЕГОБЕ и то на овај начин

Опрез! Ако сте добили упорну дијареју и повраћање проверите да ли сте „појели“ – амброзију! Још ако сте алергични на њен полен то може да буде велики проблем јер многи лекари такво стање препознају као цревну вирусну инфекцију и тако је и лече.

Према званичним подацима, у овом часу количина полена тог корова, који је агресивни алерген, изузетно је висока и може да направи проблеме свима који су на њега алергични, али и осталима.

Ko je alergičan na ambroziju život mu je pakao

Осим што одједном може да нам се запуши нос, осетимо бол у грлу, печење очију, почнемо да кашљемо, може да нам се десе и изненадни проливи и повраћања, потврђује за „Блиц“ прим. др Татјана Радосављевић, пулмолог, која наводи да се полен амброзије налази на тиквицама, парадајзу, односно свом сезонском воћу и поврћу.

– Уколико се деси да добро не оперемо те намирнице полен амброзије ће нам се наћи у органима за варење и изазвати алергију – каже докторка Радосављевић.

Како објашњава, честице амброзије изгледају као чичак, односно закаче се тамо где падну и врло се тешко перу или скидају.

– Многи од нас га поједу. Уколико се деси да изазове стомачне тегобе симптоми личе на инфекцију енетровирусима. Оне се лече антисептицима за црева, пробиотицима, надокнадом течности – објашњава прим. др Радосављевић и додаје да мало лекара помишља на алергисјку реакцију на амброзију и не укључује лекове против алергије.

Према њеним речима, основна разлика између инфекције енетреовирусима и алергије на амброзију је у томе што вируси обично дају повишену телесну темепратуру, док алергија не.

Како правилно опрати воће и поврће

– Уколико се проливи и повраћања понављају требало би урадити пацијенту алерголошке пробе и утврдити да ли је алергичан на полен амброзије. Ипак, како бисмо спречили алергијеске реакције које он изазива било би иделано да поврће и воће оставимо да одстоји у води, а потом га оперемо под млазом воде. Тако ће се већина честица полена скинути и неће доспети у наш организам – саветује наша саговорница.

Povraćanje vas vodi direktno u ordinaciju

Лето није било класично, каже прим. др Радосављевић, доста је било кише у јуну и јулу што је смањило концентрацију полена у ваздуху, али…

– Такве временске прилике промениле су се пред само цветање амброзије и сада је она јурнула и експлодирала – каже она.

Једино решење, додаје, јесте да се тај коров уништава, односно чупа из корена. У супротном, она ће поново да расте и даје високу количину полена у ваздуху.

Оно што нам свакако не иде на руку, то је најава михољског лета.

— Најављено је да ће лепо време потрајати током септембра и октобра те би свакако требало да се заштитимо од тог алергена – сматра докторка.

Где је амброзија тренутно најјача

Истовремено, према подацима Агенције за заштиту животне средине, полен амброзије у београдским општинама Звездара и Нови Београд су високе, у Крагујевцу такође, али и у Вршцу, Бечеју, Лозници и другим српским градовима.

Како стоји на сајту Завода за биоциде и медицинску екологију, амброзија спада у опасне алергене који изазивају тегобе код око 10 одсто људске популације. Према истим информацијама, код људи полен те биљке узрочник је 75 одсто свих поленских алергија, при чему не постоји старосна граница за појаву осетљивости.

Počinje kao dosadna kijavica

Код најосетљивијих особа, 8 до 20 поленових зрна у метру кубном ваздуха, може да изазове јаке алергијске реакције. Од тегоба летњих поленски алергија пате у највећој мери деца и радно способно становништво. Амброзија може да буде узрок поленска кијавица, сезонског отитиса или упале ушију, астме, дигестивне и уринарне сметње, повраћање, болове у стомаку, дијареју, уринарне инфекције, али и реакције на кожи.

Високе казне

Према званичним подацима, власници пољопривредног земљишта, обрађеног и необрађеног, дужни су да уклањају амброзију редовно, а своју површину одржавају уредно. За непоштовање Одлуке о комуналном реду, која предвиђа уклањање амброзије, предвиђене су новчане казне у износу од 150.000 динара за правно лице, за одговорно лице у правном лицу казна у износу од 25.000, за предузетника 75.000 и 15.000 динара за физичко лице.

Радмила Бриза   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо