ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ СУПЕРБАКТЕРИЈА? Узнемирујуће вести стижу из Хрватске и Румуније, а ево шта кажу СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ | Жиг Инфо

ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ СУПЕРБАКТЕРИЈА? Узнемирујуће вести стижу из Хрватске и Румуније, а ево шта кажу СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ

Супербактерије јаче су и од најјачих антибиотика, могу да убију и муче пацијанта изазивајући тешке инфекције на које антибиотици не делују, терају лекаре да оформе читаве тимове за борбу против них, али и да затворе и читава породилишта – евести су које нам последњих дана стижу из региона, претежно из Хрватске и Румуније. Шта су тзв. супербактерије, колико су опасне и како се против њих бори питања су која за „Блиц“ разјашњавају стручњаци.

„Супербактерија затворила румунско породилиште“

Последња узнемирујућа вест дошла је из Румуније, из породилишта у Букурешту, где је 13 беба добило „златну стафилококу“ – бактерију отпорну на антибиотике.

Bakterija zatvorila rumunsko porodilište

Нека инфицирана новорођенчад завршила су у дечјој болници, а то породилиште је привремено затворено због чишћења и дезинфекције.

Истовремено, наши западни суседи – Хрвати саопштили су „да им је супербактерија стигла у државу“.

Како су они навели, један пацијент Опште болнице у Копривници имао је инфекцију костију због чега је годинама пио антибиотике због чега су његове бактерије мутирале.

„Бактерија мутирала у телу пацијента у Хрватској“

„Мутација бактерија догодила се у његовом организму и он је дословно био јако опасан за своју средину зато што се супербактерије могу ширити рукама болничког особља на друге пацијенте“, објаснили су лекари у тој болници.

Superbakterija u kostima

Болница у Копривници једина је у Хрватској оформила тим стручњака задужен за рационалну употребу антибиотика у болничком лечењу, јер се, како су навели тамошњи лекари, све већом употребом анитбиотика развијају и отпорне бактерије које представљају највећу претњу за пацијенте.

Чињеница је да је откриће антибиотика у 20. веку променило ток медицине. Упале плућа, туберкулоза и многе друге болести, које су често биле смртоносне, постале су углавном излечиве и антибиотицима су спасени милиони живота.

Као што видимо, бактерије су успеле да постану отпорне на лекове који би требало да их елиминишу из наших органиизама и прете да нас врате у еру пре антибиотика.

Ispitivanje

„Нема супербактерије већ све постојеће могу да разбију отпорност“

Да ли су и колико бактерије заиста постале отпорне на лекове објашњава за „Блиц“ проф. др Мијомир Пелемиш, председник Српског удружења за антимикробну хемиотерапију и члан Посебне радне групе за рационалну употребу антибиотика Министарства здравља.

Он каже да нису откривене никаве супербактерије, већ да су те бактерије познате од давних времена, али су током претходнг временског периода измениле своју грађу, односно мутирале су због прекомерне и нерационалне антибиотске терапије.

– Теоретски, све бактерије могу да развију отпорност на антибиотике. Постоји изрека:“Што више дајеш антибиотика, бактерије брже развијају отпорност“. Зато је потребно антибиотике давати само код доказаних бактеријских инфекција, а најбоље је давати, по могућности, циљану терапију. То значи лечити на основу налаза у такозваном антибиограму – објашњава тај наш стручњак и додаје да само животно угрожене болеснике требало би лечити одмах, не чекајући изолацију бактерије.

Namojte da pijete lekove na svoju ruku

Како проф. др Пелемиш додаје, код таквих пацијената ако се лечење не започне одмах, велика је могућност да неће бити излечени, као што су, на пример, оболели од сепсе.

– Они морају да добију антибиотик у првом сату од почетка болести пошто се ради о болесницима код којих су бактерије присутне у крви – објашњава саговорник „Блица“.

На питање да ли су тачне прогнозе да ће нас убијати баналне инфекције као што су упала крајника, плућа и слично, он каже да није баш све тако црно.

– У Србији се већ предузимају све мере за рационалну примену антибиотика код људи и животиња. Такође, у нашој земљи издат је и „водич за рационалну примену антибиотика“. Уз сталну едукацију лекара и грађана, који воле сами да се лече, имамо реалне шансе да зауставимо развој отпорности бактерија на антибиотике – каже проф. др Пелемиш.

Он наглашава да највећи задатак имају лекари у болницама, а посебно у јединицама интензивне неге, јер се ту налазе бактерије отпорне на све антибиотике.

– Код нас постоји посебна радна група за рационалну примену антибиотика формирана пре три године, а чији су резултати рада већ видљиви. Потрошња антибиотика полако се смањује, а у апотекама је забрањено издавање тих лекова без лекарског рецепта. Грађани морају престати да узимају антибиотике на своју руку. Не верујем у ту теорију да ћемо бити немоћни да лечимо лаке бактеријске инфекције, сем ако наставимо да се понашамо сви заједно неодговорно према антибиотицима, а тиме помогнемо бактеријама да их веома лако савладају – закључио је он.

Р.Бриза   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо