ДА МОГУ, СРБИ БИ ДАНАС ГЛАСАЛИ ЗА ТИТА! Да ли се слажете с овом историјском паралелом? | Жиг Инфо

ДА МОГУ, СРБИ БИ ДАНАС ГЛАСАЛИ ЗА ТИТА! Да ли се слажете с овом историјском паралелом?

Објављени су резултати анкете у којој су грађанима Србије поставили питање за кога би гласали да су сад избори и да су неки од кандидата живи

У новом броју српског Недељника објављени су резултати анкете у којој су грађанима Србије поставили питање за кога би гласали да су сад избори и да су неки од кандидата живи.

На попису су се нашли Никола Пашић, Јосип Броз Тито, Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница, Борис Тадић, Александар Вучић…

После стогодишњег искуства живота у Југославији, желели су да провере какав је одност данашње јавности према државницима који су водили Србију и обележили одређене епохе у том раздобљу. Питање испитаницима гласило је:

„Кад би могли сутра гласати на изборима, за кога бисте од понуђених кандидата гласали?“

Агенција која је спроводила истраживање није намерно поставила питање „ко је највећи државник“ јер, како су рекли, однос према историјии не мора нужно бити у корелацији с односом према садашњости. Истраживање је спроведено на узорку од 802 испитаника између 23. и 30. јуна ове године.

Према истраживању, највише гласова добио је Јосип Броз Тито с 24,6 посто гласова.

Он се налази испред актуалног председника Александра Вучића који је добио 23.5 посто.

Следи покојни премијер Зоран Ђинђић, који је погинуо у атентату 2003. године и био је најзаслужнији за пад Слободана Милошевића. Ђинђић би данас добио 10,7 одсто гласова, а његов противник Милошевић добио би данас 7,4 одсто гласова.

Следи Никола Пашић, српски политичар с почетка 20. века, који би добио 4,4 посто, а мање од њега добио би бивши председник Борис Тадић.

Најмање гласова добио би демократа Војислав Коштуница, који је постао председник 2000. године, након Слободана Милошевића. Истовремено, чак 18,7 посто анкетираних не би дало глас ни једном од наведених, а 7,9 посто је рекло да не знају коме би дали глас.

Еспресо.рс / Недељник

Коментари

Коментари


Препоручујемо