Дачић за РТС: Апсолутно нетачно да постоји било какав ултиматум | Жиг Инфо

Дачић за РТС: Апсолутно нетачно да постоји било какав ултиматум

Београд годинама покушава да причу о Косову постави на неке друге темеље од оних који су пре много година поставиле најмоћније западне земље заједно са Албанцима.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да у последње време има разних лажних вести о КиМ, свакoг дана читамо неке спектакуларне информације, прошао је и фамозни четвртак када је најављивано да ће неко из Немачке донети предлог или ултиматум.

"Прошао је тај четвртак, ко је дошао, ко је донео, сви знају да Вучић није био ту, код мене нико није долазио, па код кога су дошли да донесу било какав предлог, то је велика лаж", истакао је Дачић.

"У новинама можете прочитати да је неко одредио рокове, да Вучић мора да прихвати нешто до јуна или до марта следеће године, а ко је тај ко може да постави било које рокове нама?", упитао је Дачић.

Шеф српске дипломатије понавља да су то све лажне информације, а тачно је, каже, да постоји нешто што је записано 2013. године, а то је да је неопходно да дође до неког споразума – правно обавезујућег споразума, како је то написао Штефан Филе о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Не очекујем ништа спектакуларно од данашњих разговора у Бриселу, после свега онога што је рекао Вучић", каже Дачић.

"Није лако разговарати са Албанцима"

Како каже, није лако разговарати са Албанцима, али је још теже разговарати са Вучићем када је у оваквом стању, када је разочаран односом међународне заједнице према нама.

"Убеђен сам да председника Вучића лажу зато што кажу да није реч о признању, а као што је и покојни премијер Ђинђић говорио када је писао писмо светским државницима – да међународна заједница седећи са нама иза леђа припрема и спроводи заокруживање независности Косова", каже Дачић.

Говорећи о наводном ултиматуму "дајте столицу Косову у УН или блокада на европском путу Србије", Дачић каже да се то не може десити.

"Као што сам рекао, нико у ЕУ не би могао да каже шта треба да садржи тај споразум, зато што постоји пет земаља чланица ЕУ које нису признале независност Косова", каже Дачић.

Подсећа да Шпанија неће учествовати у било којим активностима у вези са признавањем независности Косова.

"Они су против употребе термина западнобалканска шесторка већ говоре о Западном Балкану", рекао је министар спољних послова.

Апсолутно је нетачно да постоји било какав ултиматум, али ће постојати притисци, истиче Дачић.

"Ако неко мисли да ће Србија или председник Вучић сада попустити, да све ово што ми радимо јесте увод у признање Косова, они не само да не познају Вучића, него не познају ни Србију. Од тога нема ништа", напоменуо је Дачић.

"Ми нећемо због европског пута жртвовати националне интересе", навео је Дачић.

"Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност Косова"

Могу да кажем у своје име, у име Владе и Вучићево име да Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност Косова, каже Дачић.

Указао је да питање признања није ствар, како је рекао, Вучића, већ Вучића, свих странака и грађана Србије.

Политичке странке треба да се изјасне о свему томе, а не да седе на балкону и да добацују као Мапет шоу, каже Дачић.

"Имате озбиљну дилему и питање ако буде постављено, у овој фази ми треба да водимо дијалог и будемо конструктивни, али ако дође до тога, мислим да треба да поступимо као свака друга земља у свету која поштује своје националне интересе", каже Дачић.

Навео је пример да се Велика Британија свађа са Маурицијусом око острава Шагос у Индијском океану, а ту је пример и Каталоније.

С друге стране имамо Кадрија Весељија, који "присваја" Прешево, а то је зато јер "сви они говоре о 'великој Албанији'".

Дачић указује да Албанци попут Весељија причају сада да нема могућности промена граница.

"О каквим границама они сада причају", запитао је, истакавши да они о томе говоре након што су "разбили" међународно признату Србију.

"Сваког дана контактирам са пријатељима који нас подржавају и радимо на томе, ту су Индија, Индонезија, Мексико", рекао је министар.

Говорећи о постављању Џона Болтона за Трамповог саветника за националну безбедност, који је био против америчког признања независности Косова, Дачић каже да је био у праву када је то говорио, али да ћемо видети да ли данас мисли исто.

Како каже, то је позитивна промена, постоје позитивни помаци у администрацији.

"Ми предлажемо да, уколико дође до сусрета Трампа и Путина, нема бољег места од Србије", рекао је Дачић.

RTS.RS! Izvor vesti

Коментари

Коментари

Препоручујемо