Данас је Међународни празник рада | Жиг Инфо

Данас је Међународни празник рада

Међународни празник рада, Први мај, обележава се данас широм света у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 радника у Чикагу, тражећи боље услове живота, ступило у штрајк и обуставило рад.

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједињени грански синдикати „Независност“ одржаће данас у Београду протест на коме ће затражити веће плате и достојанствен рад у Србији.

Протест ће почети на Тргу Николе Пашића у 12.00, а после тога ће се окупљени упутити до Владе Србије, где планирају да изнесу своје захтеве.

Ти репрезентативни синдикати траже веће плате, потписивање колективних уговора, повећање минималних зарада и измену закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Протест „Против диктатуре“ организоваће Првомајски уранак од 8.30 на Тргу Николе Пашића испред Дома Народне скупштине.

Како се наводи у позиву на Фејсбуку пиштаљке, добоше и транспаренте замениће картонски прасићи, роштиљ и котлићи.

Првомајски протест одржаће и научници који су најавили „Марш за науку“ који би требало да почне у 11.00 у парку Мањеж.

– Првог маја и научници ће изаћи на улице, заједно с радницима, студентима и другим угроженим грађанима, бранећи своје право на рад, достојанствен живот и положај науке – наводи се у најави протеста.

Удружени синдикати Србије „Слога“ ће 1. мај обележити протестним окупљањем у Крушевцу, на платоу Дома синдиката. Протест у Крушевцу се организује као подршка активистима тог синдиката из крушевачког Трајала који су проглашени техолошким вишком, „али и свим до сада отпуштеним радницима, жртвама транзиције, неолибералне економске политике која се спроводи и чије катастрофалне последице осећају сви грађани Србије“.

У Србији има око 1,9 милиона запослених, а око 694.000 људи је на евиденцији незапослених.

Бета/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо