Данас почиње НИЗ ОД СЕДАМ ДАНА у којима ћете уживати | Жиг Инфо

Данас почиње НИЗ ОД СЕДАМ ДАНА у којима ћете уживати

Управо почиње најдужи низ узастопних дана лепог времена, без кише, на које можемо да рачунамо у августу и трајаће око седам дана, прогнозирају метеоролози.

Током долазећег викенда и наредне недеље у Србији ће бити претежно сунчано, топло и спарно време, са највишом температуром од око 32 степена у већини места, најављује Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

По речима Бранка Бијелића из РХМЗ-а, задуженог за дугорочну временску прогнозу, не можемо очекивати тропске таласе до краја месеца, али ћемо имати периоде топлих и сувих дана. Ипак, према „опробаном рецепту“ овог лета, биће и кише.

Beograd, prognoza za avgust

– Време ће бити пријатно топло, са температурама од 26 до 32 степена, али и повремено нестабилно. Од наредне среде у поморављу очекује се и кошава – каже Бијелић.

Постоје наговештаји да би и септембар могао бити топао и сувљи, каже он, али за прецизне прогнозе је још рано, те ће детаљније информације постојати тек након 20. августа.

Novi Sad

Такође, из РХМЗ-а су објаснили да низ топлих дана не значи и тропски талас.

– Тропски талас подразумева најмање пет повезаних дана када су температуре далеко изнад просека, а током ноћи жива не пада испод 20. подеока. Дакле, то што ћемо у августу имати температуре око 32 степена, није неуобичајено, топлотни талас би био ако би оне износиле изнад 38 степени, и тада би био проглашен црвени метео аларм. Време какво нас очекује у наредним данима категорисало би се као топлотни талас, али за, рецимо, месец октобар, када просечне вредности износе 23 степена.

Niš

У том смислу, најава коју су објавили за температуре од 32 степена, има циљ да обавести становништво да их очекује период велике спарине.

Европа гори, црвени метео аларм у Хрватској

Црвени аларм упаљен је за целу јадранску обалу, од Истре до југа Хрватске, док је за остатак земље упаљен жути аларм, што такође представља потенцијално опасне врућине.

Шпанија и Португалија данас су најопаснија места у Европи, где се за викенд се очекују температуре и до 47 степени.

Такође, екстремно топло време уништило је поља пшенице широм северне Европе, док је комбинација сувог времена и екстремних киша у региону Црног мора срезала процене производње, проузрокујућу скок цена због страха од даљег пропадања усева.

М. Милојковић     Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо