Данас почиње ТОПЛОТНИ ТАЛАС И У СРБИЈИ, трајаће 10 дана, а уз паклене врућене доноси нам још нешто | Жиг Инфо

Данас почиње ТОПЛОТНИ ТАЛАС И У СРБИЈИ, трајаће 10 дана, а уз паклене врућене доноси нам још нешто

У наредних десет дана очекују се топлотни таласи у Србији, а први нам предстоји већ од данас, за када је прогнозирано максималних 35 стпени.

Овај десетодневни топлотни талас, како објашнајвају у Институту за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, не мора нужно да се односи на високу температуру, већ то могу бити појаве које могу да поремете физиолошку равнотежу организма. Висок процента влажности ваздуха један је од фактора, али и мање струјање ваздуха и повећан индекс УВ зрачења.

То се све може очекивати у Београду, и то у централном делу подручја града где се сутра очекује температура до 35 степени, а и наредна два дана жива у термометру задржаће се између 32 и 34 степена. Слична ситуација биће и у Новом Саду, Лозници, Сремској Митровици, па и у Зрењанину, где ће температура добацити до 33 степени.

BEOGRAD

Топли дани најдуже ће се задржати на Палићу и у Кикинди, где је сунце већ јуче и прекјуче показало своје августовско лице – све до суботе максимална дневна температура држаће се на 33 степена.

У осталим деловима Србије тек понегде се очекује температура изнад 30 степени, али нема упозорења на потенцијалну опасност.

Иако ће, како смо објаснили, топлотни талас трајати наредних десетак дана, највише температуре, према тренутној прогнози, биће данас и наредна два дана до 35 степени, а нешто мање за викенд, углавном 31 до 32.

NOVI SAD

Тако, до викенда, у Београду, Мачви и на северу Србије временске прилике биће опасне, процењује РХМЗ.

NIÅ 

Како истичу с Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, са аспекта здравља топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална температура изнад дефинисаних критичних вредности.

KRAGUJEVAC

Према саветима стручњака Института „Батут“, током наредних дана треба уносити довољне количине течности без обзира да ли особа осећа жеђ, али избегавати кафу, шећере и алкохол.

Када је реч о исхрани и, треба узимати мање и чешће оброке, а на менију не треба да се нађе храна са високим садржајем протеина. И одећа би требало да буде од природних тканина због лакшег исправања зноја.

Екипа „Блица“

Коментари

Коментари


Препоручујемо