Докле се стигло са испуњавањем обавеза из Поглавља 23? | Жиг Инфо

Докле се стигло са испуњавањем обавеза из Поглавља 23?

Акциони план за поглавље 23 има 450 страна и састоји се од листе побројаних активности, па онда ко је за то одговоран, у ком року треба да се обави активност, па ко ће то све да плати, који су резултати, истиче шеф Преговарачког тима за Поглавље 23 Чедомир Бацковић.

Европска комисија замера нам што каснимо у испуњавању обавеза у вези са Поглављем 23, да ли су прецизирани нови рокови?

Ми имамо намеру да почнемо одмах иза празника са анализом, па на основу те анализе ћемо да извршимо једну ревизију плана и у погледу рокова, а рокови долазе тек када установимо шта је то што би можда требало променити у активностима које воде до неких последица, па онда да видимо који су то рокови у којима се то може произвести. Рачунамо да ће тај цео посао бити готов негде до јесени.

Да ли ћемо половином јануара имати спреман нацрт измене Устава за Венецијанску комисију како је најављивано?

Промене Устава су озбиљна ствар, или би бар требало да буду. Ми смо након круга дискусија са цивилним друштвом у којима смо обратили пажњу у садашњим анализама не само на оно што је речено, него и на оно што није речено, не само на оне који су учествовали, него и на оне који нису хтели да учествују, све то има неку своју тежину, дошли до некаквог прегледа ситуације у Србији у односу на ове критеријуме и сада заједно са експертима Венецијанске комисије радимо на изради првог радног текста промене устава у погледу правосуђа. И он ће бити негде средином јануара објављен у јавности и биће предмет конкретних дискусија.

Често се може чути да је област борбе против корупције једна од најпроблематичнијих, да у тој области има доста нетранспарентности, какви су планови?

Мислим да смо врло близу доношења најновијих измена и прилагођавања закона о Агенцији за борбу против корупције, то је сад питање месеца. Са друге стране ми смо у погледу организованог криминала имали значајне законске измене, допуне које би требало да заживе у марту, где се у репресивном делу, када се већ десила корупција, формирају регионални центри у тужилаштвима где се формирају мултидисциплинарни тимови, у којима неће седети само тужиоци него и финансијски стручњаци и стручњаци других врста који ће моћи да парирају увек иновативним и увек испред закона и времена људима који се баве криминалом.

RTS.RS! Izvor vesti

Коментари

Коментари

Препоручујемо