ДРАМА КРАЈ ВАЉЕВА Полиција упала у Грачаницу, хапси жене и децу | Жиг Инфо

ДРАМА КРАЈ ВАЉЕВА Полиција упала у Грачаницу, хапси жене и децу

Полиција упала у манастир који народ брани од рушања због бране која се гради и похапсила присутне.

укоб народа и власти због манастира Грачаница крај Ваљева кулминирао је упадом полиције у манастирско здање и хапшењем окупљених мештана који бране светињу од потапања због акумулационог језера Ровни.

Како сазнаје ало.рс у порту је стигло пет полицијских џипова. Према првим сазнањима народ који је ту већ данима стражарио потрпан је у џипове и одведен. Међу неколицином верника највише је било жена и деце.

Полиција је развалила врата манастира и почела са изношењем преосталих икона.

На лицу места налази се и багер који руши конак.

Народ који је био у манастиру, а међу њима и две девојчице од три и пет година, остављен је на око километар од манастира. Њих чува неколико полицајаца и у близини је марица којом ће највероватније бити одведени код судије за прекршај.

Према речима једног од присутних камиони односе даске од помоћних просторија манастирских у којима је народ спавао протеклих месеци, преносе локални медији.

Преостали необележени гробови око манастира сравњени су, а из манастира изнесен већи део икона и осталих црквених ствари.

Цела ова акција спроведена је како би била настављена градња вештачког, акумулационог језера Ровни, својеврсног ваљевског „скадра на Бојани“, пројекта који се реализује још од 1988. године.

Изградња ове бране, која је требало да реши проблем пијаће воде у ваљевском крају, у више наврата је започињана, па заустављана због ратова и кризе. Велики новац међународне заједнице и ЕУ уложен је у пројекат, а да, како тврде борци за заштиту природне средине, нико не зна где су паре утрошене.

У међувремену, Ваљево је решило проблем са пијаћом водом, па је изградња бране обесмишљена, тврде еколози. И поред тога, неко инсистира да се градња настави и то по новим нацртима, према којима би ниво акумулиране воде био знатно виши у односу на почетни пројекат. Еколози упозоравају на катастрофалне последице које би настале по Ваљево и околна места ако би дошло до изливања бране, али и да би изградњом према стром пројекту околина била заштићена од изливања, а манастир звани Ваљевска Грачаница сачуван.

МАНАСТИР

Манастир Св. Архангела Михаила у селу Грачаница подно Повлена, налази се на ушћу реке Сушице у Јабланицу. Као манастир, Грачаница се помоње у турским пописима из 1560. године али поједини гробови ии делови конака у непосредној близини сведоче да црква потиче из 15. века. На месту старог манастира подигнута је скромна црква вероватно пре 1926. године. У олтарском делу цркве сачвани су трагови старијег живописа у два слоја, што показује да је црква подигнута делом на темељима старије средњевековне грађевине.

 

 

 

(alo.rs)

Коментари

Коментари


Препоручујемо