ДРАМАТИЧАН ПОРАСТ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА Жене због страха не пријављују насилнике | Жиг Инфо

ДРАМАТИЧАН ПОРАСТ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА Жене због страха не пријављују насилнике

Само у овом периоду убијено је чак 15 жена. Бојимо се да је злостављања више него што показују бројке – каже полицијски саветник Ранђел Милошевић

У Србији се дневно поднесе десет кривичних пријава због насиља у породици, показују подаци МУП – Србије, али је, како се претпоставља, број жена које трпе психичко и физичко злостављање доста већи. Талас породичног насиља порастао је нарочито од почетка ове године – само у овом периоду убијено је чак 15 жена!

Како сматра полицијски саветник Ранђел Милошевић, једно од најефикаснијих решења како би се зауставио овако негативан тренд била би специјалнизација и додатно усавршавање и обука свих служби које се баве овим проблемима – од социјалних, правосудних и полицијских.

– Организације цивилног друштва које изучавају овај проблем, сматрају да је стално повећање броја кривичних пријава, велики број кампања којима се подстичу жртве да пријаве насиље, али и то што имају поверење у државне органе да могу да их заштите – каже Милошевић.

Сумња се, међутим, да је црна бројка много већа јер жртве из разноразних разлога одбијају да пријаве насилника. У готово 90 одсто случајева жртве су жене. Насилници су у око 80 процената мушкарци, а у ситуацијама када је насилник жена њена мета најчешће је опет – жена!

Према речима нашег саговорника, ова врста насиља се разликује од осталих због чињенице да су насилник и жртва у емоционално блиском односу. Ту је и проблем моћи и контроле коју насилник осећа и тај и такав однос са жртвом не жели да прекине.

– Насилници контролишу жртвино кретање, њене контакте, новац, настоје да је изолују од остатка породице и пријатеља – објашњава механизме насиља полицијски стручњак за ову проблематику. – Непрестано стављају жртви до знања да је сама, да је њено понашање разлог за насиље, прети одузимањем деце кад покуша да напусти насилника… Прети чак и убиством и самоубиством, уколико жртва одлучи да га напусти.

Реч је о перфидним механизмима насилника да и даље има контролу над жртвом. У таквим сиутацијама најбоље решење је да надлежни државни органи разумеју ситуацију и препознају покушај манипулације. Јер, насилници често умањују насиље које су починили, покушавају да се оправдају и пребацују кривицу на жртву.

– За полицијске службенике је важно разумевање позиције жртве насиља као и њено трауматско искуство – наводи Милошевић. – Јер, у сусрету са полицијом ове жене могу бити напете и нервозне и да тешко опишу редослед догађаја. Некад и оклевају да затраже помоћ или желе да остану анонимне кад пријављују насиље. Плаше се реакције насилника, али и остатка породице кад сазнају за пријаву. Осећају стид или кривицу због оног што су преживеле, посебно када је реч о силовању или сексуалном злостављању.

Према истраживању организација цивилног друштва које се баве овом проблематиком, само 10 до 15 процената силовања у браку пријаве жртве.

МУП Србије формирао је Радну групу, која се бави проблемом насиља у породици и која има подршку министра полиције Небоше Стефановића. У последњих неколико месеци је од министра иницирано више активности којима је подстакнуто ефикасније поступање полиције. Један од задатака је наставак едукације полицијских службеника како би боље разумели проблематику и ефикасно интервенисали и документовали насиље ради вођења поступка пред судом.

– Такође, задатак полиције је да заштити жртву, без предрасуда и дискриминације – истиче Милошевић. – Неопходно је и адекватно обављање разговора са жртвом насиља, када је до њега дошло, односно да се осигура њена безбедност после указане лекарске помоћи. Полицајци морају да буду обучени за овакве послове, али и друге државне службе.

ДЕЦА

ДЕЦА су жртва насиља чак и када му нису директно изложена, већ гледају, на пример, како отац туче мајку. И у таквим ситуацијама најбитнији су Центри за социјални рад, који би требало да прате дешавања у таквим породицама. Још горе је када се дете, које гледа насиље, одузме родитељима па се смешта у хранитељску породицу. То су, упозоравају стручњаци трауме за цео живот.

ЖЕЛЕ ДА ДОМИНИРАЈУ

НАСИЛНИК жели да цео живот доминира над жртвом и то је његов модус деловања. Из тог разлога не дозвољава да га она напусти, јер му је потребно да неког малтретира. Зато и долази до убиства, јер насилник не може да функционише без жртве. Кад му се жртва супротстави, долази до насиља.

З. Ускоковић    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

БЕКСТВО

Скини ципеле. Одавде идеш боса. Пут је прилично проходан. Два километра кроз шуму, стићи ћес до човека кога зову Цар. Даће ти завежљај. По цену ...