недеља, 25 август 2019
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 207

Декан Правног: Оптужбе на протесту су за кривично гоњење

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Говор писца Марка Видојковића на суботњем протесту „Један од пет милиона“ у којем је изнео низ негативних квалификација о Правном факултету у Београду, изазвао је бројне реакције у јавности, а саопштењем се јуче огласио и декан тог факултета Зоран Мирковић.

 Он је апеловао на говорнике протеста да „не говоре неистине, да не вређају, јер је то некултурно, противно грађанским вредностима и кажњиво по Кривичном законику“.

 Подсетимо, Видојковић је изјавио да је Правни факултет у Београду, који је и сам завршио, „легло невероватних смрадова, невероватног олоша, и што је парадоксално легло криминала“. Рекао је и да београдски Правни факултет „има много антихероја и кретена“… али да „знамо да има и најбољег студента у историји тог факултета“ и да је то „материјални доказ какав шљам тај факултет избацује“. Он је истакао да постоје и часни појединци, правници и адвокати који су подржали грађанске протесте.
 
– Оптужбе Марка Видојковића на рачун Правног факултета су озбиљне и олако изречене, без навођења било каквих доказа и подложне су кривичном гоњењу, оценио је јуче декан Правног факултета у Београду Зоран Мирковић.
 
Он сматра да је Видојковић „недостатком елементарне пристојности, својим вулгарним речником и гестикулацијом, говорио искључиво о себи, а не о другима“. Декан се, како је навео, обратио јавности у намери да заштити углед и част Правног факултета као институције, његових професора и сарадника и преко 52.000 дипломираних правника, као и свих чланова академске заједнице, од оваквих неутемељених, недоличних и штетних изјава.
 
У саопштењу подсећа да Универзитет у Београду и Правни факултет имају историју дугу два века, да на том факултету предају врхунски стручњаци у својим научним областима, те да Правни факултет има изузетан углед у међународној академској заједници. Декан истиче и да се на Факултету „негује здрава универзитетска средина, за коју је нормално да се људи око нечега не слажу“ и да „управа Правног факултета у свом поступању не прави разлику између оних који нешто потпишу и оних који то не учине“.
 
– Правни факултет се сусретао са различитим критикама током свог постојања, али никад обојеним оволиком дозом примитивизма и мржње. Тренутни лични и политички анимозитет код интелектуалаца не оправдавају квалификовање једне угледне институције као легло највећих смрадова, олоша, кретена и криминала. Оваквим говором он олако вређа хиљаде сјајних студената, бројне генерације најистакнутијих правника и интелектуалаца и све оне који су часно стекли диплому тог факултета – каже за Данас професор Сима Аврамовић, бивши декан Правног факултета, уз опаску да му све ово „личи на чувену академску причу о освети лоших ђака и мржњи према онима који су били успешни.
 
Председник Србије Александар Вучић је рекао да је шокиран застрашујућим увредама које је изнео Видојковић.
 
– Шта да кажете? То је када поред Правног факултета пролазите тако што сте два пута појели пљескавицу и упутили поглед ка факултету и толико знате о Правном факултету, колико зна господин Видојковић, онда можете себи да дозволите тако неумесне реченице и неумесне и застрашујуће тврдње да износите у јавност – рекао је Вучић.
 
У два одвојена саопштења огласили су се и чланови Покрета социјалиста – Горан Пузић, декан Факултета за пословне студије у Вршцу, поруком Видојковићу: „Стидим Вас се, правниче“, док је Небојша Петровић, професор Машинског факултета у Београду, позвао Видојковића да врати диплому Правног факултета.
 
„Дванаест година су Марко Видојковић и његови другари слатко спавали без кошмарних снова док су Србију пљачкали по њему паметни и талентовани, Тадић, Ђилас, Јеремић, Шутановац, Чеда, Борко… Показали су, Марко, они нама свој таленат за лоповлуком и распродајом Србије, а ти си, Марко, тад ћутао и био срећан у тој и таквој слободној и просперитетној Србији. Нисмо очекивали да напишеш целу црни књигу, али што не написа, Марко, барем један редак о твојим талентованим и паметним лоповима, па ипак си некакав правник или можда планираш да вратиш „муком“ стечену диплому првог степена Правног факултета коју си ти издали, како ти кажеш, ти смрадови, кретени и олоши – наводи Небојша Петровић.
 
Горан Пузић је поручио Видојковићу да не прихвата његов предлог  склапања уговора са народом, јер би га то одвело у „пут безнађа, туге и очаја“.
 
„Ако и желите уговор можете га потписати само са онима који то желе да учине, а то је у овом тренутку веома мали број грађана Србије. Као правник морате да знате да је по општој дефиницији права уговор воља двеју страна које својим потписом верификују све чланове уговора у којима су јасно исписани услови уговора. У вашем случају то је просто немогуће јер актуелна власт има близу 70 одсто подршке што показују готово сви избори, као и сва истраживања јавног мњења“, наводи Пузић, уз поруку: „Стидим Вас се, правниче, јер као правник требало би да знате да се у нормалним демократским друштвима власт искључиво мења на изборима, а не на улици“.
 
Коментаришући реакције у јавности, Видојковић за Данас каже да сваки поштен правник зна да је у свом говору био чак и благ.
 
– Реаговало је управо корумпирано друштво о ком сам и говорио, на челу са председником државе, затим његовим „малим од Правног“ Симом Аврамовићем и пар полуписмених кловнова из Вулинове комби странке – истиче Видојковић.
 
„Ево, сутра идем на факс да вратим диплому“
 
На питање да ли планира да врати своју диплому, Марко Видојковић одговара: „Да, ево сутра идем на факс да је вратим, ха, ха, ха. После поглавниковог лупетања о пљескавицама, па Симиног пренемагања на јавном сервису, то је трећа најглупља ствар коју сам чуо.“
В. Андрић  Данас

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније