недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

"БОРБА ПРОТИВ БЕЛЕ КУГЕ НАЈВАЖНИЈА" Професор Стојковић: Остајем шеф катедре у земљи која одумире

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 Генетичар др Миодраг Стојковић, најпознатији домаћи и један од водећих светских научника у својој области, огласио се вечерас и потврдио да остаје на функцији шефа Катедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Он је ову информацију саопштио на Твитеру где је објаснио да ће, као и до сада, уз помоћ колега, покушати да на најбољи начин студентима пренесе знање и глад за новим.

 
Исто тако, због скромних могућности, нарочито недовршеног Центра за матичне ћелије, најавио је да ће услове за научни рад делимично потражити у иностранству и од руководства факултета затражити право на ограничено одсуство.
 
"У земљи која одумире, борба против беле куге и даље остаје преча и важнија од свих. Због тога није само жеља срца већ и моја обавеза да у координацији са сарадницима наставим и са радом у Специјалној болници за лечење стерилитета у Лесковцу. И поред великих тешкоћа, ми који смо пре 11 година основали болницу и данас смо сагласни да она мора да остане место будућих генерација, како новорођене деце тако и усавршавања малдих али и путоказ да уз створене услове и љубав према раду ипак можемо и то успешно. Зато се искрено надам да ће таква јединствена шанса и перспектива која је надохват руке и Крагујевцу бити покретач вреднији од свега, бити поука да је будућност Факултета и земље везана за Центар, а не претходне дане и дробљење сопственог угледа", наводи се у поруци доктора Стојковића.
Последњих дана спекулисало се да је професор Стојковић разрешен функције шефа Катедре за матичне ћелије на докторским академским студијама ФМН и да је на његово место дошла професорка Биљана Љујић.
Након различитих информација које су стизале са Факултета медицинских наука о овој смени, професорка Љујић обратила се "Блицу", потврдивши да је првобитно дошло до "ротирања позиција", односно да ју је декан ФМН-а обавестио да ће обављати функцију шефа те катедре коју је обављао др Стојковић.
 
- Шта је разлог тога, не знам. Ту функцију нити сам тражила нити сам је прихватила без професорове сагласности. Декан Владимир Јаковљевић је разговарао са професором др Стојковићем телефоном када су се договорили око свега. Декан ме је позвао и прво што ми је рекао јесте да је разговарао са Стојковићем, а ја сам му рекла да не желим то потписивати док не питам професора. Професор је дао писмену сагласност за то да ја будем шеф катедре и ја сам на то пристала. Шта је разлог, ја не бих у то улазила. Ни у једном моменту не желим да угрозим своју сарадњу са професором, који је као човек и као научник према мени 12 година био диван - рекла је професорка Љујић.
 
Смена има политичку конотцију?
 
Са више од 200 радова на СЦИ листи и више од 13.300 цитата, те Х индексом 60, професор Миодраг Стојковић најпознатији је и најпризнатији научник у Србији. Један је од најеминентнијих научника у области матичних ћелија на свету.
 
Професор Стојковић био је члан тима који је извео прво клонирање животиње у Европи. Руководио је тимом који је извео прво клонирање људског ембриона у терапеутске сврхе на свету, наводе, између осталог, чланови катедре за матичне ћелије на крагујевачком Факултету медицинских наука.
Професор Миодраг Стојковић недавно, подсетимо, упркос референцама и научничкој репутацији у академској и широј заједници, није прошао процедуру за пријем у Српску академију науке и уметности. Преовлађујуће мишљење јавности је да у САН није примељен из политичких разлога. Професор Стојковић је, наиме, дугогодишњи члан Демократске странке, чији је био и народни посланик, што је, по свему судећи, "грех", који се у данашњој Србији никако не прашта.

Промо

Bg

Најчитаније