четвртак, 21 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Спремна метла за 6. октобар

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Јел може један новинар сутра да иде са мном у Дољевац, код Глигоријевића? Крећемо у 11, испред просторија Покрета – у једном даху је изговорио Сергеј Трифуновић, звучећи као да га јури чопор паса.

 

Пристали смо да кренемо у авантуру са непредвидивим глумцем и одскора политичарем.
 
Наравно, кренули смо у 12. „То је Сергеј“, рекао нам је Петар из ПСГ, слегнувши раменима резигнирано. С обзиром на то да смо упознати са његовим организационим способностима, то нас није изненадило, као ни чињеница да смо тог дана каснили на сва места на које је планирано да стигнемо.
 
Идеја је била да се прво на наплатној рампи Дољевац Трифуновић обрати новинарима и изрази сумњу да је директни кривац за саобраћајну несрећу у којој је 31. јануара погинула Станика Глигоријевић – тадашњи директор „Коридора Србије“ Зоран Бабић, као возач аута који се непрописном брзином закуцао у возило на рампи. Потом је требало отићи до породице Глигоријевић, разговарати са супругом и синовима погинуле Станике и на крају стићи у Књажевац, на протест „1 од 5 милиона“, заказан у шест поподне.
 
Екипа од десетак ПСГ-оваца и новинарком Данаса кренула је у три возила по лепом, сунчаном дану из Београда, тачно у подне. Сергеј је рекао да је много уморан и да ће одспавати, те је једно возило „закупио“ само за себе. На паузи за кафу и ручак, негде на пола пута ка Дољевцу, размењивали смо искуства и информације, схвативши већ тада да каснимо на рампу, где је требало да стигнемо око пола четири, и где су нас увелико чекали мештани и новинари локалних медија.
 
– Не каснимо ми, већ кафана – узвикнуо је један од ПСГ-оваца, изазвавши смех присутних. И јесмо чекали мало дуже, али баш у то време на Блицу се појавио наводни снимак са места несреће који би требало да докаже да је Бабић седео на задњем седишту аута.
 
Видно изнервиран, Сергеј је оценио да је реч о монтажи и то толико лошој да онај ко ју је радио не би прошао ни прву годину на факултету.
 
– Бата Гашић је урадио свој посао. БИА је сазнала где идемо и шта желимо, и брже боље склепала овај снимак – рекао је Сергеј. А ПСГ је тражио да се јавно објаве снимци са места несреће као и извештај Хитне помоћи, који би открио истину о томе ко је возио ауто који је изазвало несрећу. То је лидер Покрета и рекао на наплатној рампи, када смо коначно стигли у Дољевац. Ледени ветар није га спречио да у дуксу шета дуж пута, и броји полицијске аутомобиле који су стајали на рампи. Било их је четири, а иза рампе још толико, уз две марице. „Регулишу људи саобраћај“, рекао је кроз осмех један од мештана.
 
Препознајући глумца, људи из аутомобила су махали и свирали у знак поздрава. Након што је склопљен транспарент „Слобода = истина + правда“, екипа је кренула пут Књажевца, где је Сергеј требало да буде један од говорника. У једној улици крећући се ка центру, испред продавнице продавале су се метле. Сергеј је узео једну са кратком дршком, упитавши продавачицу колико кошта. „Поклањам ти је“, узвикнула је. „Хвала, да почистим говна“, рекао је глумац, на шта му је она одговорила „Узми онда ову са већом дршком!“
 
– Ову метлу ћу да окачим на зид у просторијама Покрета. Стајаће ту до „6. октобра“, док не почистимо сва говна – поручио је, између осталог, Трифуновић у говору окупљеним Књажевчанима. Неколико стотина присутних здушно је поздравило глумца, а потом су кренули у протестну шетњу.
 
Схвативши да увелико каснимо, јер је прошло седам часова а још пре митинга је требало да будемо у селу Дебелица код Глигоријевића, пришли смо Сергеју поручивши му да би требало да кренемо. „Али видите како је лепо. Останимо још мало. ‘Ајдмо на чело колоне!“, узвикнуо је, отрчавши напред.
 
– Као дете које жели још мало да остане на рођендану. То је Сергеј… – слегнувши раменима, констатовали су ПСГ-овци.
 
Понети позитивном енергијом, коначно смо се упутили ка Дебелици. Убрзо је атмосфера спласнула, јер идемо у посету супругу и деци покојне Станике Глигоријевић.
 
– Људи, имам трему. Шта да им кажем, како да им приђем – питао се Сергеј. Прилазећи старој, трошној кући схватили смо у каквим условима породица заиста живи. Дочекали су нас срдачно, упркос великом губитку и болу који још преживљавају. Живе од пољопривреде, имају неколико крава, сир продају на пијаци а притом их инспекција стално јури јер немају новца да плате халу од неколико хиљада евра. „То је живот. Не жалим се на живот, али са овом трагедијом не могу да се помирим“, рекао је Велимир, супруг покојне Станике. У неверици слушамо како им је шлеп служба наплатила 5.000 динара да одвезе ауто у којем је она погинула. Притом су нестала и њена документа. Трошак око сахране платили су сами, како су знали и умели, чак и обдукцију која је морала да се уради по закону. Нико им није понудио помоћ, нико није изјавио саучешће, сем Зорана Бабића. „Рекао је да ће доћи на лето, да ми помогне. Како он може да ми помогне? Да врати мојој деци мајку?“, казао је Велимир.
 
И Глигоријевићи желе да сазнају истину о кобном догађају, због чега су прихватили понуду ПСГ да их на суду против државе заступа адвокатски тим на челу са Божом Прелевићем. Покрет ће такође сакупити новац како би се помогло овој несрећној породици.
 
– Кнедла ми је била у грлу. Колико су ови људи добри и простодушни у трагедији која их је задесила. То је политика. Ићи од врата до врата и слушати шта људи говоре, видети како живе и покушати да им помогнеш – нагласио је Сергеј у повратку ка Књажевцу.
 
Осврнуо се и на интервју који је тог јутра дао председник Србије Александар Вучић, „прозвавши“ га да не воли децу. Погодило га је то, иако није признао.
 
– Ја ниједно дете од њих 160 колико их је прошло кроз фондацију нисам упознао. Знаш због чега? Једном сам био на првом рођендану детета за кога су родитељи знали да неће дочекати други. Сломио сам се тог дана – рекао нам је Трифуновић. Причу није завршио до краја, јер се расплакао. То је Сергеј.
 
Народ га воли иако је „пропали наркоман“
 
Током читаве „турнеје“ тог ветровитог четвртка кроз неколико градова у Србији, људи су искључиво позитивно реаговали на Сергеја, поздрављајући га и тражећи да се сликају са њим. Посебно малишани. Никог није одбио, радујући се сваком сусрету. Ко би рекао да један „пропали наркоман и олош поганог језика“, како га називају таблоиди блиски режиму, изазива такву позитивну реакцију код људи.
 
Нека ме Хркаловић тужи
 
Председник ПСГ Сергеј Трифуновић изјавио је јуче да нема никакав проблем у вези с тужбом коју је против њега најавила државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић. „Нека ме тужи, ово је слободна земља, слободно нека ме тужи“, рекао је Трифуновић. Државна секретарка је најавила тужбу јер је на опозиционом скупу у Књажевцу Трифуновић рекао да се она забавља са човеком који дилује дрогу.
Катарина Живановић    Данас

Промо

Bg

Најчитаније