среда, 27 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Радовановић: Надам се да ће Трифуновић помоћи у откривању идентитета нападача

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Могу да приметим да се описи Сергеја Трифуновића о инциденту из дана у дан мењају, али заиста немам тренутно снаге да се бавим описима рекла-казала.

 

Он је само један од сведока и сведокиња овог насилног догађаја и надам се да ће, као и они, све информације које поседује пренети полицији и тако помоћи у откривању идентитета човека који ме је напао – каже за Данас активисткиња иницијативе „Не давимо Београд“ Ксенија Радовановић, коју је непознати мушкарац ударио 8. марта на додели БеФем признања за допринос феминизму за 2018. годину. Она је овим речима реаговала на изјаве лидера ПСГ поводом немилог догађаја, јер је Радовановић навела да је нападач био у његовом друштву те да глумац није хтео да јој открије његов идентитет.
 
Сергеј Трифуновић је у снимку који је поставио на Твитер рекао да не познаје нападача, као и да није видео шта се десило, јер је био окренут леђима. Према његовим речима, човек који је ударио Ксенију нашао се у његовом друштву, јер је ту био и њихов заједнички познаник.
 
На питања корисника друштвених мрежа зашто не пита познаника о идентитету нападача, рекао је да не зна његово име, „јер се знају из града“.
 
Ксенија Радовановић је појаснила да ју је човек прво гурнуо пролазећи поред ње, да би му она рекла да обрати пажњу.
 
– Како сам се окренула, тај мушкарац ми се обратио речима ‘шта гледаш ћорава’, што је мене ужаснуло. Он је то поновио и унео ми се у фацу претећим гласом. Нисам знала шта да радим, имала сам у чаши мало воде и полила сам га, након чега ме је ударио у главу. Наочаре су ми одлетеле два метра, а и ја метар – испричала је Радовановић за Данас. Рекла је да је нападач потом изашао из просторија КЦ Град, а за њим и Трифуновић, који се након тога вратио.
 
„Инцидент нисам видео, јер се дешавало иза мојих леђа. Покушао сам са да разјасним исто вече. Добио сам хистерично и агресивно вриштање „изађи напоље“ и „твоје обезбеђење „. На „моје обезбеђење “ већ бих се слатко насмејао“, један је од твитова у којем је глумац објашњавао шта се десило, након што се вратио у КЦ Град. Обраћање је завршио речима „молим да ме даље изузмете из ове нискобуџетне представице“.
 
– Свакако ми је жао што се то десило девојци. Осуђујем сваку агресију поготово над женама, чак сам улетео између њих да спречим даље насиље и излетео за њима напоље да видим шта се десило – рекао је Трифуновић за Данас.
 
Није желео да се осврће на коментаре на друштвеним мрежама, нити на чињеницу да полиција већ четири дана не може да идентификује нападача.
 
– Све остало, заиста није мој посао и нема везе са мном. Стављам тачку на ову тему. Него, где је и шта ради Зоран Бабић? Да се вратимо са шамара на убиство? Шта ради Јутка? А председник општине Гроцка? – упитао је Трифуновић.
 
Он је појаснио да је тог дана дошао у КЦ Град на позив својих другарица, музичарки Иване Вукмировић и Ане Ћурчин, које су наступале. Међутим, ниједна није желела да сведочи о немилом догађају.
 
– Не могу да коментаришем јер инцидент нисам видела нити познајем актере. Надам се да ћете доћи на свирку и написати нешто о музици, новом споту и албуму. Ми се бавимо музиком, а не инцидентима – поручила је за Данас Ивана Вукмировић.
 
И док се по друштвеним мрежама распредају теорије завере о томе да ли је догађај инсцениран, ко је чији плаћеник те да ли Трифуновић лаже, полиција и даље нема одговор на питање ко је ударио активисткињу Иницијативе. „Да ли је МУП идентификовало нападача на Ксенију Радовановић? Има ли изгледа да ће се то десити ускоро? Да ли су испитани сведоци тог догађаја, имате ли то у плану? Постоје ли камере у КЦ Град или снимци који би помогли да се починилац идентификује?“, питања су које смо упутили МУП-у Србије, али до закључења овог броја нисмо добили одговоре. Такође, ни у Културном центру Град нису нам одговорили на питање да ли постоје снимци догађаја.
 
Пајтић: Неспоразум који наноси штету опозицији
 
– Насиље је увек неприхватљиво, а насиље према женама је посебно одвратно. Немам разлога да не верујем Сергеју када каже да нема никакве везе са насилником, а поуздано знам да Трифуновић нема телохранитеље. Изгледа да се ради о трагичном неспоразуму који, свакако, наноси штету опозицији уопште – оценио је за Данас бивши председник ДС Бојан Пајтић, коментаришући инцидент и коментаре поводом њега на друштвеним мрежама.
 
БеФем: Живимо у време релативизације насиља над женама
 
– Феминистички културни центар БеФем оценио је поводом напада на активисткиње на Међународни дан жена, да су насиљу посебно изложене жене које се баве заштитом људских права и да „живимо у времену у коме се насиље све чешће релативизује“. Наводећи да су тог дана у Београду нападнуте активисткиња иницијативе Не давимо Београд Ксенија Радовановић и активисткиње и активисти организације Да се зна!, БеФем је у саопштењу оценио да су напади на оне који се баве заштитом права „честа појава у контексту у коме је простор за деловање цивилног друштва сужен на глобалном нивоу, а слобода и независност медија озбиљно угрожени“.
 
„У доба растућег утицаја екстремно десних организација широм Европе, где се поручује да жени није место на улици, да жена треба да ћути, свако неприхватање улоге жртве и супротстављање у одбрани својих права додатно погоршава положај жена и активисткиња“, стоји у саопштењу.
Катарина Живановић   Данас

Промо

Bg

Најчитаније