петак, 10 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

БИЋЕМО НАПЕТИ, НЕРВОЗНИ И АГРЕСИВНИ Стиже нагло захлађење, патимо и од "пролећног умора", а то НИКОМЕ НЕ ПРИЈА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
 Летње темепратуре минулог викенда, када је жива у термометрима у неким местима скочила и на 26 степени, на неке грађане утицале су тако да нису могли да мрдну из кревета. Већ актуелне алергије на полен, тензионе главобоље које су трајале унедоглед, болови у мишићима и костима, напетост, нервоза неће проћи јер нам већ од данас почиње суноврат темепратуре.
 
Нешто може да се "припише" и пролећном умору, који сви осетимо на преласку из зиме у то најлепше годишње доба, а неке тегобе су и реалне, односно настају због атмосферских (не)прилика.
Пад темепратуре већ данас
 
Тај пад нас чека већ данас, како наводе метеоролози, када ће темепературе бити само 12 степени, а у среду још и ниже - максималних 10, а биће и кише.
 
Др Петар Боровић каже за "Блиц" да када нагло дође до пораста температуре, па њеног пада, то може да смета организму.
- При високим темепературама они се шире, како би отпустили вишак топлоте, док се на хладноћи скупљају. Честа смена сунца и кише, као и топлог и хладног времена, може да се одрази на физичко, али и психичко стање организма - објашњава Боровић.
 
Према његовим речима, занимљиво је да када долази фронт хладног ваздуха, 300 километара испред њега је фронт позитивно наелектрисаних јона, који утичу на људе да осећају напетост, нервозу, а могу да буду и агресивни.
 
- Када падне киша, тада се мења ситуација јер се појављују негативни јони, па често чујете људе да кажу да су "коначно продисали". Јер тада, не да је само ваздух чист, већ је дошло до доминације негативних јона, који су за организам јако корисни - појашњава др Боровић.
Не зна се како ће ко да реагује
 
Како је раније за "Блиц" навела прим. др Невенка Димитријевић, предсеница Секције опште медицине у Српском лекарском друштву, свака промена времена може да утиче и на најздравије људе, а посебно на хроничне болеснике.
 
- Многи могу да осете болове у зглобовима, мишићима, малаксалост, пад или скок крвног притиска и вртоглавицу. Здраве особе могу да буду безразложно веселе, ако је топло и пуно је сунчеве светлости, пад расположења када је облачно и кишно време, али и нервозу и напетост. Битно је да сви знају да наш организам има најфиније механизме адаптације на атмосферске услове и за то је организму потребно од 24 до 48 сати. Генерално, суочавамо се са великим разликама у температурама и временским приликама због климатских промена и организам не може тренутно да се адаптира - каже она.
Према њеним речима, не може унапред да се зна како ће који организам да реагује, али је битно да се стање прати.
 
- Хронични болесници требало би редовно да узимају своју терпију, а на свако погоршање симптома нека се јаве својим изабраним лекарима – указује др Димитријевић.
 
Процветало воће
Због температура изнад просека, у неким деловима Србије већ су процветале кајсије и трешње. Многи ових дана објављују фотографије из свих делова Србије цветова воћака.
Р.Бриза / А. Јанковић  Блиц

Најчитаније