субота, 06 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ГРЕКО: Србија није испунила ниједну препоруку

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Антикорупцијско тело Савета Европе ГРЕКО навело је у најновијем извештају да Србија није испунила ниједну од 13 препорука у области спречавања корупције посланика, судија и тужилаца.

 

У Прелазном извештају о усаглашености, радјеном у оквиру четврте рунде процена, наведено је да је 10 препорука делимично спроведено у дело док око три није урађено ништа.
 
Упркос томе, у данас објављеном извештају ГРЕКО је оценио да укупни ниво придржавања препорука датих Србији више није „глобално незадовољавајући“ а српске власти су позване да наставе напоре на спровођењу препорука.
 
Наведено је да је у области спречавања корупције међу посланицима учињен важан корак усвајањем закона о лобирању, али да је неопходна и одлучнија акција.
 
То подразумева усвајање правилника понашања посланика, што би требало да буде приоритет, као и усвајање мера за повећање транспарентности законодавног процеса, повећање времена за дебате о предлозима закона и избегавање коришћења хитног поступка у парламенту осим у изузетним околностима.
 
Уставне реформе које су у процедури ће имати утицаја на неколико препорука везаних за судије и тужиоце, наведено је у извештају. Такође, изражена је забринутост због окружења у коме је водјена дебата о уставним променама и због ког су се из тог процеса повукла удружења судија и тужилаца.
 
ГРЕКО је у закључцима навео и да очекује више резултата на пољу оцене учинка судија и тужилаца.
 
Такодје, наведено је да је усвајање закона о спречавању корупције кључно за измене прописа везаних за сукоб интереса и сродна питања која се односе на посланике, судије и тужиоце и за јачање улоге Агенције за борбу против корупције.

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније