среда, 27 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Дојење на јавном месту још увек табу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Двадесет одсто мама које су дојиле своје бебе у последњих пет година, никада није дојило у јавности, док је десет одсто рекло да су желеле, али се нису одлучиле на тај корак из различитих разлога, а један је и страх од негативне реакције околине, резултати су недавно спроведеног истраживања Центра за маме о дојењу у јавности у Србији.

 

Чак 20 процената испитаница које нису дојиле бебу на јавном месту изјаснило се да их је стид спречио да доје у јавности, исто толико мисли да се то ради само код куће у интимној атмосфери, док десет одсто мама није дојило јавно јер нису желеле да се други осећају непријатно.

Иако на први поглед, податак да је око 70 % мајки дојило у јавности, охрабрује, постоји још много простора за напредак, каже Јована Ружичић из Центра за маме.

„Око 40% мама је дете дојило искључиво у парку, где очекивано борави пуно мама и деце. Број њих који су дојиле на другим јавним местима попут ресторана, поште, банке, биоскопа, музеја… је незнатан, те можемо да закључимо да је за велику већину мама дојење на јавном месту ипак резервисано искључиво за места која су друштвено прихватљива за дојење и где се то очекује’’.

Истраживање је спроведено у марту 2019. године на основу анонимне анкете којом је обухвачено готово 2000 мама из Србије како би се боље разумела искуства мама и добила комплетнија слика о дојењу у јавности, као део иницијативе Беба бира где, коју је покренула Роса.

Роса подршка дојењу усмерена је на подизање свести и едукацију јавност управо на важност дојења како би се мамама пружила неопходна подршка, све у циљу да се број дојених беба у Србији повећа и ослања се на Национални програм подршке дојењу који је усвојила Влада РС.

,,Чак 90 одсто мама мисли да дојење у јавности није адекватно подржано од стране шире заједнице, док је две трећине мама које нису дојиле бебу осећало да је њихово кретање било ограничено јер су дојиле само код куће. Бројка на чијем мењању треба најхитније радити је свакако 30% испитаница које нису дојиле на јавном месту зато што им је било непријатно и стиделе су се.

Те бројке показују да је чак трећина мама у периоду када је требало да слушају себе и своју бебу, више пажње обраћале на околину и на то шта околина мисли.’’, закључују из Центра за маме.

Национална истраживања показују да се само 12,8 процената деце у Србији искључиво доји до шестог, док је 47,2 процената деце узраста 0–5 месеци претежно дојено. Да би се повећао број дојених беба треба да се повећа број мама које доје, слободно, без осећаја стида и страха, јер беба бира где. Важно је да дојење буде део националних стратегија, да маме причају о дојењу, да се међусобно подржавају, важна је подршка друштвено одговорних компанија као и јавне личности које подржавају дојење.

Када знамо да је мајчино млеко једина храна за бебу која доноси искључиво добре ствари за маму и бебу, да садржи хранљиве и лековите састојке за раст и развој детета, да је дојење добро и за маму, онда не постоји разлог да дојење буде „табу” тема ни на једном месту.

Данас Онлине

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније