четвртак, 04 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Испуштање воде из Заовинског језера покренуло клизишта, куће и људи угрожени

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Испуштањем воде из акумулационог језера у Заовинама на Тари покренута су клизишта до сада незапамћених размера.

 Слике попуцале земље и оштећених кућа преплавиле су ових дана друштвене мреже. Како пише Н1, тај простор потпуно је девастиран, а животи људи који ту живе - угрожени.

Већ пет дана 13 кућа на Заовинском језеру је на клизишту, које је и даље активно. Мештани су у напуклим кућама, без пута, воде, струје и у опасности да буде још горе.

"Ово је катастрофа. Пут којим прилазимо кућама је потпуно уништен, па ствари ручно износимо из напукле куће. Пале су бандере са струјом. У брду дан и ноћ чује се тутњава од одрона у шуми. Падају стабла и за трен могли би сви да завршимо у језеру. А све због пражњења воде из самог језера", прича за Н1 мештанин Благомир Мандић, који у овом викенд насељу живи од одласка у пензију.

Језеро Заовине је акумулационо језеро реверзибилне хидроелектране Бајина Башта. Из Електропривреде су саопштили да није дошло до ванредног испуштања воде и да је кота језера око 20 метара изнад дозвољеног минимума. Мештани тврде супротно.

"Вода из језера је нагло испуштена у последњих 15 дана и то је повукло клизиште. Ово се није десило до сада. Мени је вода обично до 30 метара испод куће, а ово сада је сабласно", прича за Н1 Миливоје Мандић.

Службе Националног парка Тара, у коме су Заовине, обавестиле су Завод за заштиту природе, чија стручна лица треба да ураде процену ове катастрофе, како по материјална добра, тако и по природу у заштићеном подручју.

"Интерес Елекропривреде Србије је нешто друго у односу на интерес Националног парка. Ми ту не можемо ништа да урадимо, јер је ово подручје ушло у Национални парк тек 2015. године и ми смо затекли већ такво стање. Можемо једино заједничким снагама да санирамо и ублажимо последице", каже Иван Илић из Националног парка Тара.

 

Н1/021рс

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније