петак, 04 децембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НЕ МОЖЕ НИ ЋУШКА НИ ШАМАР Уводи се потпуна забрана физичког кажњавања деце

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Према најновијим изменама и допунама Породичног закона, уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе физичке силе приликом васпитања детета, истакао је Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Смисао увођења ових забрана није кажњавање, већ едукација родитеља о ненасилним методама васпитања, пише Политика.

Драган Вулевић додаје да нико неће ићи у затвор, нити ће бити лишен родитељског права ако је дете добило ћушку, чвргу или ударац по задњици.

"Родитељима ће бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље. Ми смо свесни да нећемо добити резултате за годину дана, јер је мењање ставова и понашања процес за који је потребно време", рекао је Вулевић за Политику.

Вулевић подсећа да је садашњим законом већ предвиђено (делимично) лишавање родитељског права ако родитељ континуирано спроводи физичко кажњавање, које се може означити као злостављање детета.

Циљ измена закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

Политика , РТС/Блиц

Промо

Bg

Најчитаније