уторак, 18 јун 2019
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 207

Би-Би-Си о смрти Мире Марковић: Била је један од најутицајнијих саветника Слободана Милошевића

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вест о смрти бивше супруге Слободана Милошевића Мирјане Мире Марковић пренели су страни медији

 Вест о смрти бивше супруге Слободана Милошевића Мирјане Мире Марковић пренели су страни медији. Информацију да је Марковићева преминула у Москви за британски "Би-Би-Си" потврдио је Милутин Мркоњић, како се каже, дугогодишњи близак пријатељ породице Милошевић.

Како се наводи, позната као "дама Балкана", Марковић је била значајна политичка личност током распада Југославије деведесетих година. Била је један од најпоузданијих и најутицајнијих саветника њеног мужа пре него што је ухапшен 2001. године.

Милошевић је умро 2006. године, док је био у Трибуналу УН-а за ратне злочине у Хагу. Оптужен је за геноцид и друге ратне злочине због кључне улогу у ратовима деведесетих година, подсећа "Би-Би-Си".
Мира и Слоба упознали су се као тинејџери у средњој школи 1958. године и одмах су се зближили. Били су у браку четири деценије и готово нераздвојни до Милошевићевог изручења. Иако је госпођа Марковић свој политички утицај дуговала свом најближем поверенику, имала је и своју политичку странку, Југословенску јединствену левицу (ЈУЛ).

 

ТРАУМАТИЧНО ДЕТИЊСТВО

 

Пре него што је упознала Милошевића, Мира Марковић је имала трауматично детињство. Њена мајка је била партизански борац који су нацисти заробили 1942. године. Под тортуром је очигледно одала тајне. Један податак указује на то да је њен отац, односно Мирин деда, након ослобађања наредио погубљење његове кћери због издаје. У 2003. години, Марковић је побегла из Србије, где је оптужена за злоупотребу положаја и осумњичена је за шверц цигарета и политичко убиство.

NovostiOnline

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније