четвртак, 13 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Србија пала на 90. место у најновијем извештају "Репортера без граница"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У најновијем извештају "Репортера без граница" о стању медијских слобода у свету Србија је заузела 90. место на листи од укупно 180 рангираних држава. Како се наводи, Србија је у односу на прошлогодишњи извештај пала за 14 места.

Осим Србије, за 14 места је пала и Мађарска која је заузела 87. место.

У извештају се наводи да опадање медијских слобода у Европи, иде руку под руку са ерозијом институција под утицајем све више ауторитарних влада, а да су са убиствима, покушајима убистава и физичким и вербалним нападима, новинари у Европи на мети различитих облика притисака и узнемиравања, али и судског прогањања.

У извештају објављеном јутрос наводи се да се у Србији понекад користи физичко насиље за одвраћање од истраживачког новинарства и као пример наводи случај новинара Милана Јовановића, којем је у децембру прошле године подметнут пожžар на гаражи, а који је потом захватио и његову кућу.

РСФ наводи да је налогодавац тог напада ухапšшен, док је Јовановићу додељена стална полицијска заштита.

Од бивших југословенских држава, иза Србије су Северна Македонија на 95 и Црна Гора на 104 месту, док је БиХ на 63. мест, Хрватска на 64, а Словенија на 34. месту.

На листи, најбоље су рангиране Норвешка, Финска и Шведска које заузимају прва три места, док су најгоре пласиране Северна Кореја на 179. и Туркменистан на 180. месту.

Тањуг/Блиц

Најчитаније