недеља, 27 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРОТЕСТ ИСПРЕД ТУЖИЛАШТВА: „Ако вам се нешто деси, ви сте криви“

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Испред Тужилаштва за високо технолошки криминал данас је одржан је скуп “Зауставите насиље над новинара”, на коме су се окупили запослени у медијима, грађани и поједини лидери опозиције, који су протестовали због “ћутања” Тужилаштва на све чешће претње новинарима и њихова таргетирања на друштвеним мрежама.

Скуп је организован након што је на Твитеру објављен видео у коме се новинар Слободан Георгиев, али и истраживачки медији БИРН, ЦИНС и КРИК означавају као издајници и “плаћени за пљување Вучића”.

“Ми смо данас овде зато што нема вајде од Владе. Нема дилеме да ово што је емитовано о мени и колегама долази од стране власти”, рекао је новинар Слободан Георгиев.

Он је позвао запослене из Тужилаштва да “буду са људима чије интересе треба да заступају”.

“Новинари и јавни тужиоци раде исти посао, бране јавни интерес. То им је у опису. То је главна ствар коју они морају да раде. Ја их молим и позивам да почну да раде тај посао. Ове друге тамо, мислим да смо отписали. Са њима о овоме више нема разговора”, навео је Георгиев.

Уредница и новинарка недељника Време Јована Глигоријевић на скупу је прочитала претње које је добијала и пријавила Тужилаштву за високо технолошки криминал, али по том питању до данас ништа није урађено. Како је навела, аутор претњи је веома познат у јавности.

“Никада ништа није урађено. Зато стојимо овде да им прочитамо наглас шта добијамо, шта они већ имају, а не поступају и не чине ништа тим поводом. Ако било коме од нас који смо се данас овде окупили буде фалила длака да главе – ви ћете бити криви”, рекла је Глигоријевић.

Новинарка Тамара Скрозза навела је да је велики проблем што људи у Тужилаштву ћуте.

“То је питање свих питања. Питам их – како можете да живите, како можете да радите, како можете да спавате”, навела је Скрозза.

Бранко Чечен, директор ЦИНС-а, позвао је новинаре да се скупе заједно и да не дозволе да се овакве ствари више дешавају.

“Ја ћу увек стати уз сваког свог колегу”, рекао је Чечен.

Испред Тужилаштва данас преподне, осим новинара, присутни су били и поједини лидери опозиције Драган Ђилас, Зоран Лутовац и Зоран Живковић, чланови иницијативе Не давимо Београд и припадници цивилног сектора.

Подсетимо, на Твитер профилу Наталија Дугоњић објављен је клип у коме се новинар Слободан Георгиев, али и БИРН, ЦИНС и Крик означавају као издајници који су „плаћени за пљување Вучића“.

Редакција недељника „Време“ након тога је саопштила је да ће доћи до зграде Тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала како би надлежнима скренула пажњу на све чешће претње и притиске на медије и новинаре.

„После вишегодишњег трпљења претњи, увреда, застрашивања и притисака који најчешће долазе са друштвених мрежа и пролазе без икакве реакције полиције и тужилаштва. Више нећемо апеловати, упозоравати и писати саопштења. Више нећемо молити да се пронађу оно који нам прете и каче мете на чело. Долазимо у своје и име свих других независних и слободних медија да кажемо: ако нам се нешто догоди, ви ћете бити одговорни“, поручила је редакција „Времена“.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић је на питање Инсајдера рекао да ли ће реаговати на таргетирања истраживачких новинара на друштвеним мрежама рекао да је “таргетирање није кривично дело”, али да су обавештени о догађају и да је у току анализа да ли има места поступању по службеној дужности.

Представник ОЕБС-а: Шокиран сам видеом

Представник ОЕБС-а за медије Арлем Дезир изјавио је да је шокиран тим видеом који је, како је навео, отворени позив на насиље.

„Приказивање новинара као издајника у Србији може озбиљно да угрози њихову безбедност. Позивам полицијске власти да одмах то истраже“, написао је Дезир на Твитеру.

Слободан Георгиев је за Инсајдер рекао да овакве нападе трпи већ годинама, а као мотив за овај напад види то што је БИРН недавно објавио фотографију председниковог брата са Звонком Веселиновићем.

Он је рекао да БИРН и он пријављују све нападе на њега претходних година, као и овај, али да то није дало много ефекта. Георгиев је позвао председника Србије и СНС-а да се јавно огради од овог напада и осуди овакво понашање.

Министар полиције Небојша Стефановић је огласио у овом случају и рекао да ће полиција испитати случај и да ће све информације проследити тужилаштву.

Репортери без граница: Србија небезбедна земља за бављење новинарством

Србија је у погледу медијских слобода пала за 14 места у односу на претходну годину, показује најновији извештај Репортера без граница. Како се у њему наводи, Србија се сада налази на 90. месту и уврштена је у “небезбедне” државе за бављење новинарством.

У извештају се наводи да је у последњих пет година, како је Александар Вучић на власти, Србија постала држава у којој је “новинарство професија која нити је безбедна нити подржана од државе”.

Коментаришући тај извештај, државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић рекао је да “не види шта је узрок пада на листи”, као и да је и раније сумњао у њихове извештаје.

Инсајдер.нет/герила.рс

Најчитаније