понедељак, 17 фебруар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НУНС, НДНВ и Независност: Власт у Србији гуши критичко извештавање

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат културе, уметности и медија “Независност” позивају све новинаре и медије да на Светски дан слободе медија у петак 3. маја, у пет минута до 12 искључе тон, замраче екране и ћутке се придруже међународној симболичној акцији Пет минута громогласне тишине.

 

Циљ је да се надлежна и најшира јавност још једном упозоре на катастрофалан положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији.

„Позивамо медијске раднике да се заједно супротставимо даљем унижавању професије и учинимо све како би унапредили положај и углед новинарства и вратили изгубљено поверење грађана. Улога и циљ новинара мора бити слободно и одговорно информисање и допринос критичком јавном дијалогу у друштву, а не послушничко испуњавање жеља власти и политичких и економских моћника“, указује се у заједничком прогласу.

Власт у Србији, додаје се, гуши критичко извештавање, док се различитим, посебно финансијским притисцима, нарушава независност уређивачке политика медија. Власт је најодговорнија, према њиховим наводима, за злоупотребе јавног новца, застрашивања, клеветања и омаловажавања новинара/ки и медија.

„Колико су слободе медија и јавног изражавања угрожене показује листа медијских слобода Репортера без граница за 2019. годину на којој се Србија налази на 90. месту од укупно 180 земаља, што је пад за 14 места у односу на прошлу годину“, оцењује се у саопштењу.

На Међународни дан слободе медија указујеу на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају несигурни за своју сигурност и за понижавајуће плате које су на самом дну лествице међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета.

Подсећају и да су власт и држава дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде слободан рад, без дискриминације, притисака и цензуре, како би се створили сви неопходни услови за слободу информисања, као и за слободну и фер утакмицу на медијском тржишту.

„Поводом дана слободе медија НУНС, НДНВ и “Независност” понављају захтев да се до краја расветле убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, те да се налогодавци и починиоци злочина приведу правди. Захтевамо и да се расветле и други напади на медијске раднике, посебно да се унапреди заштита новинара од све чешћих претњи и притисака путем друштвених мрежа“, оцењује се у прогласу.

Данас Онлине

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније