субота, 04 април 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Притисци на противнике Вучићевог обраћања

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Иако поједини београдски медији најављују да ће се председник Србије Александар Вучић и председавајући трочланог Председништва БиХ

 

Милорад Додик данас обратити Светом архијерејском сабору СПЦ, који заседа у Патријаршијском двору у Београду, зато што српске владике „желе информације из прве руке“, а што је жеља и патријарха Иринеја, Данасови извори у црквеном врху тврде да „гости“ највероватније неће стићи даље од једног од патријаршијских салона где ће се срести само са архијерејима који буду желели да их виде.

 

Вучић и Патријарх Иринеј Фото: ФоНет/Огњен Стевановић

 

Многе владике Вучићев долазак сматрају притиском државе на Цркву и њено самостално одлучивање, мада се у патријаршијским круговима не искључује могућност да ће поједини архијереји искористити прилику да председнику у лице кажу шта о томе мисле.
 
Сабор који се прошле године два пута званично изјаснио против признавања независности и поделе КиМ данас би, према незваничним најавама, требало да расправља о ситуацију у јужној српској покрајини. Спекулише се да се на архијереје који се противе Вучићевом обраћању Сабору у заседању врши велики притисак не само власти, него и дела Цркве који подржава председника Србије и СНС. Према незваничним сазнањима, највећем притиску изложен је за КиМ надлежан епископ рашко-призренски Теодосије (Шибалић).
 
Поводом најава да се данас у Патријаршији очекује Вучићев и Додиков долазак, јуче се преко београдског дневника Курир огласио и поглавар СПЦ. „Моја жеља је била да чујемо Вучићево мишљење, сагледавање проблема и какво решење може да испадне“, изјавио је патријарх Иринеј.
 
Према канонима и Уставу СПЦ, патријарх је само први међу једнакима у Сабору и дужан је да се повинује одлукама већине. Како је наш лист већ писао, патријархов позив Вучићу да се обрати Сабору на почетку овогодишњег пролећног заседања у манастиру Жича изазвао је отпор многих архијереја, који у суштини нису против разговора са председником, али после завршетка „црквене скупштине“. Сабор је протекле суботе радни део наставио у Београду заседањем његовог Централног тела за довршење Спомен-храма Светог Саве на Врачару и служењем пастора његовим ктиторима и приложницима.
 
Вучић: Владике одушевљене
 
Скопље – Председник Србије Александар Вучић потврдио је јуче на инаугурацији македонског колеге Стеве Пендаровског у Скопљу да ће данас „говорити на Сабору СПЦ“ и критиковао медије који тврде да су се „одређене владике противиле његовој посети“. Вучић је реко да су многе владике „са одушевљењем“ подржале патријархов предлог патријарха да се појави на Сабору. Он се захвалио патријарху што га је позвао на тај скуп и истакао да је за њега то „велика част и прилика да говори истину, да представи оно што ради и да одговори на неистине“. „Нећу се либити да одговорим чињеницама и говорим о будућности Србије и онима који су тражили анатему за мене“, најавио је Вучић јуче у Скопљу, а преноси Бета.
 
ИЗВОР:danas.rs/Ј.Т
 

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније