четвртак, 06 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Ракита – мирно село са проблемом или проблематично дивље племе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Мало рударско село код Бабушнице било је мирно насеље. Са појавом првих багера који су дошли како би се изградила мини-хидроелектрана на реци, Ракита се све више помиње у медијима. Становници овог села са једва двестотинак мештана придобили су симпатије својом борбом против изградње мини-хидроелектране на Ракитској реци, али и антипатије појединих медија, који их називају и дивљим племеном.

 

Мештанин Драган Илијев тврди да је у Ракити полиција за његових шездесет година долазила једном месечно, а да у последње време долази и неколико пута на дан. Он тврди да свако ко се приближи градилишту, добије салву увреда, али и пријаве. Пријаве против мештана који се свакодневно окупљају поред градилишта све су чешће, а пре неколико дана полиција је привела Данијела Димитрова због, како тврде, напада секиром на обезбеђење градилишта.

Становници Раките који су желели да говоре за медије кажу да сукоб Димитрова и обезбеђења траје дуже од шест месеци. Валентина Илијев сведочила је првом инциденту када се на путу Ракита–Звонце срела са Димитровим, који је кренуо у оближње село по намирнице. Она каже да је обезбеђење три пута патролирало тим путем, а при последњем су ретровизором закачили руку Димитрова, што је, напомиње, било намерно.

„Данијел је наставио ка Звонцу, а ја сам се вратила у Ракиту. Међутим, они су се вратили и испребијали га толико да је морао да бежи доле у реку и да се врати да зове полицију. Питање је да ли ће стићи нека пријава јер ни после шест-седам месеци нисмо добили позив за сведочење“, каже она.

За последњи инцидент дојавили су јој из Пирота, а када је стигла, Димитрова су већ уводили у полицијски ауто.
„Дечко је био провоциран јер су оградили и његов део поседа, па је вероватно узео секиру да то среди, а они су га оптужили да је на њих кренуо. Кога ће он ту да туче када је било пет полицајаца и целокупно обезбеђење. Нелогично је. Он се бори за правду, за ову нашу реку. Два-три дана је дежурао са Десимиром Стојановим Деском, и чим је морао да оде на пут – они су то искористили да се освете“, каже Валентина Илијев.

Да Данијел није агресиван, тврди и његов комшија Тома Цветковић и додаје да су радници обезбеђења укапирали да има кратаљ фитиљ и да би свако плануо да га свакодневно провоцирају, нарочито ако је преживео ратове као војник.

Члан Месне заједнице Ракита Миле Николов каже да је полиција све могла да спречи још при првом инциденту, када је Данијел Димитров пријавио да га је обезбеђење напало.

„Приватно обезбеђење је мало више бахато и грубо, имају подршку полиције која њима све верује и штити их. Нама ништа не верују и не признају наше пријаве, па сумњамо да су сви прешли на њихову страну, али част појединцима“, додаје.

Сви су сагласни да до сукоба не би долазило да обезбеђење вербално или физички не напада људе и свој посао ради без провокације локалног становништва. Ипак, кажу да је полиција заузела страну инвеститрора, а то доказују чињеницом да пријаве долазе само њима, а да радници и обезбеђење које су мештани пријављивали настављају да раде и провоцирају.

На градилишту мини-хидроелектране у Ракити није било надлежних. Ипак, иако је наложено да се радови зауставе и све врати у првобитно стање, радници и багери и даље раде. Мештани Раките кажу да се надају да ће за њих и њихову реку доћи правда.

Фото: МРЦН

 

Изјава: Драган Илијев, мештанин Раките 00:00 - 01:31
Изјава: Валентина Илијев, мештанка Раките 01:32 - 03:28
Изјава: Тома Цветковић, мештанин Раките 03:29 - 06:26
Изјава: Миле Николов, члан Месне заједнице Ракита 06:27 - 08:11
Покривања: 08:12 - 16:58

 

ИНФО МиРЦ

Најчитаније